Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blix vill se hårdare skrivning mot Irak

Publicerat tisdag 29 oktober 2002 kl 05.53
Chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, vill ha en ny Irak-resolution från FN:s säkerhetsråd för att sätta större press på Bagdad-regimen. Det här framkom på måndagskvällen när Blix träffade de 15 rådsmedlemmarna.
Blix gjorde klart, om än i diplomatiska ordalag, att han välkomnar en ny, tuffare resolution som ökar pressen på Bagdadregimen och varnar för konsekvenser om Irak inte lever upp till FN:s krav. Säkerhetsrådet måste bestämma Samtidigt sade Blix att det inte är inspektörerna som ska avgöra vilka konsekvenserna för Irak bör bli. – Frågan om krig eller fred ska inte ligga i våra händer. Vi ska enbart lämna rapporter, sedan är det upp till Säkerhetsrådet att bestämma, förklarade han. Under mötet begärde Blix klargöranden på vissa punkter i det resolutionsförslag som USA presenterat. Bland annat i den kontroversiella frågan om att inspektörerna ska kunna föra ut irakiska forskare för förhör i tredje land. USA ansåg sig fått stöd USA ansåg sig ändå i stort ha fått stöd för sitt förslag, framför allt när det gäller att varna Irak för konsekvenser om landet inte samarbetar med FN. Men den åsikten delades inte av alla i Säkerhetsrådet. Det mesta tyder nu ändå på att det amerikanska resolutionsförslaget med några mindre förändringar kommer att komma upp till omröstning under slutet av veckan. Och FN-diplomater Ekot talat med säger att mycket också talar för att en klar majoritet i rådet då kommer att säga ja till resolutionen.
Anders Ask, New York
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".