Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till jakt på nyinvandrad varg

Publicerat tisdag 29 oktober 2002 kl 16.10
Naturvårsverket säger nej till skyddsjakt på den så kallade Laponiavargen i Norrbotten. Samebyarna har ansökt om att vargen ska skjutas eftersom de hävdar att den stör renskötseln, och de är nu upprörda över beslutet. Nyligen sade Naturvårsverket ja till skyddjakt på en varg i Uppland son rivit många får.
Naturvårdsverket menar dock att det är stor skillnad mellan de båda fallen, förklarar Björn Risinger som är chef för naturresursavdelningen på Naturvårdsverket: – Vi har avslagit för att vi menar att det inte har förekommit allvarliga skador. Det är ett krav i både jaktlagsstiftningen och EU:s art- och habitatdirektiv. Tvärt emot samebyarnas vilja Bengt Erik Pittsa från Sörkaitums sameby är upprörd över Naturvårdsverkets beslut. – Ja, herregud vilket beslut de tog! Och vilken motivering, det är ju skrämmande att de inte anser att den gjort skador för samebyarna. Vi har ju verifierade kostnader och skador på 1,5 miljon som vargen gjort. Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare sagt ja till skyddsjakt men Naturvårdsverket går alltså inte på länsstyrelsens linje. Istället får myndigheten ytterligare 300 000 kronor för att fortsätta övervaka vargens rörelser i området. Minska risken för inavel En av orsakerna till att Naturvårdsverket sade nej till skyddsjakt är att den här vargen just har vandrat in från Finland och att den har en annan genetisk bakgrund än de omkring 100 vargar som idag finns i Sverige. Den unga varghannen i Norrbotten skulle kunna minska risken för inavel, om den vandrar söderut, menar Björn Risinger – Den är presumtivt väldigt betydelsefull för vargstammen utveckling. Tror du att det finns en risk för att det bli en debatt nu att det går bra att skjuta varg i Uppland men i Norrbotten får de dras med de här djuren? – Jag tycker det är för snävt att göra jämförelsen på det här sättet. Varje beslut av den här typen är svårt och i det här fallet har det vägt över åt det ena hållet, i det andra fallet vägde det över åt det andra hållet.
Ola Henriksson i samarbete med SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".