Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Winberg vill inte ta tillbaka hot om lag

Publicerat tisdag 29 oktober 2002 kl 17.36
Nio tunga direktörer lovar idag att öka jämstäldheten mellan kvinnor och män i sina företag, men då kräver de samtidigt att politikerna inte ska tvinga dem att ta in fler kvinnor till sina styrelser men jämställdhetsminister Margareta Winberg hotar ändå med att införa en sådan lag.
– Ja om inte något annat hjälper så är jag beredd att göra det. Vi har tillsammans med våra samarbetspartier i vårt 121-punktsprogram en skrivning om att vi ska utreda om hur det i såfall ska gå till. Men självklart delar jag företagarnas uppfattning att det bästa är att gå på frivillig väg. Då omfattar man idéerna och känner att det här är rätt. Vilka problem ser du med detta, det är ändå privata företag? – Javisst, men i Norge har man haft en liknande diskussion och gjort en liknande utredning så jag ser det inte som omöjligt. Det är näringslivstoppar som Volvos vd Leif Johansson och Investors vd Marcus Wallenberg som skriver i Dagens Nyheter att de vill förbättra jämställdheten i sina företag och andra. De vill bland annat att det alltoid ska finnas kvinnliga alternativ till chefsjobb i näringslivet, att ledare i företagen ska utbildas i jämställdhet och att föräldraförsäkringen ska bli bättre. Men de ställer de samtidigt krav på politikerna. De vill slippa tvingande regler om att styrelserna måste ta in fler kvinnor. Margareta Winberg är glad över löftena i artikeln, men hon har inga som helst planer på att stryka sitt hot om lagstiftning. Tvärtom säger hon att hon tidigare givit näringslivet fem år på sig att få in kvinnor i styrelserna och nu är det bara två år kvar. Direktörerna vill också ändra skattereglerna och göra det billigare att köpa hushållstjänster som städning och tvätt, men inte heller där är Margareta Winberg beredd att ge författarna det de vill. – Har vi pengar i statens kassa ska de i första hand gå till barnen, de sjuka och handikappade och de gamla och inte till att subventionera direktörers hemtjänst, säger Margareta Winberg.
Fredrik Furtenbacht
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".