Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre doktorander efter börsnedgång

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 05.00
Svensk forskning finansieras allt mer av externa finansiärer. Efter börsens nedgångar drar nu många finansiärer ner på utbetalningarna. Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm tvingas nu minska antalet doktorander eftersom det blivit svårare att hitta finansiering till doktoranderna.
I fjol antogs 303 nya forskarstuderande, hittills i år är antalet bara 260. – Vi har sett en sjunkande tendens men också en viss återhämtning, vilket kan betyda att våra forskare har anpassat sig och hittat andra finansiärer. Men jag har en stor fruktan inför de kommande två åren, säger Anders Flodström, rektor för KTH Stiftelser drar ner Ju större del av forskningen som bekostas av externa finansiärer desto känsligare blir forskningen för konjunkturen. Efter börsnedgångarna drar nu flera stiftelser kraftigt ner på anslagen till forskningen för nästa år, sammanlagt med mellan 1,5 till 2 miljarder kronor, vilket motsvarar en minskning med omkring 15 procent av den externa finansieringen. Stor extern finansiering Över hälften av svensk forskning vid högskolor och universitet finansieras i dag av konkurrensutsatta medel från stiftelser, forskningsråd, företag och EU. Både KTH:s och Chalmers forskning finansieras nu till över 70 procent av utomstående. De statliga fakultetsanslagen står alltså för mindre än en tredjedel. Bekymrat högskoleförbund Högskoleförbundet, svenska universitets och högskolors intresseorganisation, bekymras över utvecklingen. Generalsekreterare Bengt Karlsson befarar att svensk forskning kan komma att få mindre betydelse när externa finansiärer inte vågar satsa på ny osäker forskning. – Vad som kan vara allvarligt är om man tappar bredden i forskningen. Att de problem som maler i forskarens hjärna, och som är intressanta, inte kan finna sin finansiering, säger Bengt Karlsson. Men trots att de statliga anslagen minskat proportionellt sett, anser Högskoleförbundet ändå att regeringens inflytande är för stort. – Departemenet och andra öronmärker också pengar. Senast har det varit mycket för bioteknikområdet. Men någonstans kring 50 procent av de pengarna måste man ha rådighet över för att kunna ha en balans mellan de kortsiktiga och långsiktiga satsningarna, säger Högskoleförbundets generalsekreterare Bengt Karlsson.
Catarina Malmsberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".