Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Skandia gör förluster i USA

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 05.00
På onsdagen kommer Skandias rapport för det tredje kvartalet och frågetecknen är många kring bolagets framtid. Skandia pekar på att resultatet kan bli en förlust på mellan 5,7 och 6,2 miljarder kronor mellan januari och september. Förlusterna är störst i USA.
Den 8 augusti presenterade Skandia sin andra kvartalsrapport och den visade på en kraftigt minskad försäljning, från 37 till 32 miljarder kronor. Och nedgången har fortsatt också under augusti och september. Låga förväntningar Förväntningarna är lågt ställda med andra ord och förlusten väntas bli drygt 2 miljarder kronor för det tredje kvartalet. Men det kan bli mycket mer, för Skandia gick ut med ett pressmeddelande häromdagen med informationen att nedgången på de finansiella marknaderna under det tredje kvartalet har påverkat resultatet med mellan 16 och 19 procent. Störst problem i USA Oron på världens börser har fått kunderna att sluta spara i fonder och fondernas värden har fortsatt rasa. Skandia pekar på att resultatet kan bli en förlust på mellan 5,7 och 6,2 miljarder kronor mellan januari och september. Det är främst i USA som Skandia förlorar pengar. För en månad sedan tvingades Skandia skjuta till extrapengar på 255 miljoner dollar eller 2,5 miljarder kronor ungefär, för att staga upp verksamheten, som blir allt mer ifrågasatt. Personalminskningar USA-verksamheten pekas ut som försäljningskandidat, och den stämpeln har för övrigt hela Skandia fått på sig den senaste tiden. Bolaget är idag bara värt en tiondel av börsvärdet för drygt två år sedan, på våren 2000. Personal har tvingats sluta och det kan bli så många som 300 till 400 personer som får sluta i koncernen. Upprörda känslor Skandia har fått sänkt kredtibetyg och dessutom sänkt kundbetyg, fast det problemet delar Skandia med hela försäkringsbranschen. Dessutom kanske man kan tala om sänkt sedebetyg också. De senaste dagarnas avslöjanden i medierna om vidlyftiga lägenhetsaffärer för ledande befattningshavare och deras barn har upprört känslor hos vanliga Skandiakunder.
Tommy Fredriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".