Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gasen i Moskva var narkosgas

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 19.39
Rysslands hälsominister, Jurij Sjevtjenko, bekräftade på onsdagen att den gas som användes vid stormningen av teaterbyggnaden i Moskva i helgen var en snabbverkande narkosgas, baserad på det opieliknande och starkt smärtstillande medlet fentanyl. Gasen tros vara orsaken till de allra flesta dödsfallen bland gisslan på teatern.
Ytterligare två teaterbesökare hade avlidit på onsdagen och därmed steg dödssiffran bland dem som satt gisslan till 119. Gisslandramat fick sin upplösning efter drygt två dygn i lördags morse, då ryska specialtrupper stormade teaterlokalen där ett 50-tal tjetjenska rebeller hade hållit omkring 800 människor som gisslan sedan i onsdags kväll. Vid stormningen användes någon form av gas, och i söndags kväll uppgav den ryska regeringen att bara en av de då 117 som hade dödats hade dött av skottskador. Sedan dess har omvärlden krävt att ryssarna skulle berätta vilken gasen var. SR:s korrespondent rapporterar: Det rörde sig om en gas som var baserad på det opieliknande ämnet fentanyl, en snabbverkande narkosgas, enligt Rysslands hälsovårdsminister Jurij Sjevtjenko som därmed bekräftade de tidigare amerikanska uppgifterna om att det rörde sig om en opiumbaserad gassort. Jurij Sjevtjenko var snabb med att säga att gasen inte är förbjuden enligt några internationella konventioner när det gäller biologisk eller kemisk krigföring. Sjevtjenko hävdar att det här preparatet i sig inte är dödande, men utifrån det hälsotillstånd som gisslan befann sig i blev följderna fruktansvärda. Gasen användes på människor som var uttorkade, hungriga och hade dålig luft i lokalerna med syrebrist som följd. Dessutom befann sig gisslan under svår psykisk press. Allt detta sammantaget blev ödesdigert, hävdar Sjevtjenko. Kritiserades allt ihärdigare På det här sättet vill de ryska myndigheterna nu stoppa vidare spekulationer som lett till att de ryska myndigheterna fått utstå allt hårdare kritik under de senaste dagarna. Från att först ha fått beröm från de olika huvudstäderna i väst för själva fritagningsförsöket fick de sakta men säkert allt ihärdigare kritik i fråga om gasanvändningen, i takt med att dödssiffrorna sköt i höjden. Både USA och Storbritannien, vars medborgare befann sig som gisslan, hade krävt besked. Oklart vad sjukhuspersonalen fick veta Tidigare har en rad ryska läkare hävdat att de inte visste vad det var för sorts gas som användes. En läkare har gått ut offentligt och sagt att man troligtvis hade kunnat rädda fler ur gisslan om man hade fått informationen i förväg, något som också antytts fran amerikanskt håll. Sjevtjenko hävdar å sin sida att myndigheterna visst infomerat den medicinska personalen på förhand. 119 dog i gasförgiftning. Fortfarande vårdas 152 personer på sjukhus, åtta av dem i kritiskt tillstånd.
Vladislav Savic, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".