Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler utbildningar för invandrarakademiker

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 22.56
Högskoleverket vill starta fler kompletteringsutbildningar, alltså utbildningar som underlättar för invandrade akademiker att få jobb i Sverige. Idag utestängs många invandrade akademiker från den svenska arbetsmarknaden för att deras utländska examen inte anses duga. För att få jobb måste många av dem därför läsa om hela sin utbildning här.
De kompletteringsutbildningar som finns idag gäller bara för akademiska yrken där det råder brist på arbetskraft, som lärare och läkare, men nu vill högskoleverket alltså starta fler sådana utbildningar. Det välkomnas av bland andra Kicki Sandström som kom till Sverige från Kina för tio år sedan. Hon hade en kinesisk ingenjörsexamen med sig, men var ändå tvungen att läsa in den svenska civilingenjörsutbildingen för att kunna jobba här. – Det var tungt. Man kom till ett annat land och skulle börja plugga igen. Det skulle räcka med att bara komplettera det man saknar, säger Kicki Sandström. Värst för jurister och samhällsvetare Endast 4 av 10 invandrade akademiker utövar sina yrken här i Sverige. Värst är det bland jurister och samhällsvetare där endast 16 procent jobbar med det de en gång utbildade sig till. Få orkar, eller har råd, att läsa om hela sina utbildningar här, vilket oftast krävs för att få en svensk examen och jobb inom yrket. Idag görs undantag för invandrare med utbildning inom yrken där det är brist på personal, som i läkar- och lärarkåren. De kan idag gå kompletteringskurser på cirka ett år och få svensk examen. I ett försök att öka integrationen på arbetsmarknaden vill Högskoleverket nu öppna dessa kompletteringskurser även för andra utländska akademiker. På regeringens uppdrag inleds nu en kartläggning av det nuvarande utbildningsutbudet i landet, och där finns stora brister, menar Ulf Öhlund som är chef för bedömningsavdelningen på Högskoleverket. ”Outvecklat system” – Systemet är inte på något vis utvecklat. Det ger möjligheter till alldeles för få människor att få tillträde till den svenska arbetsmarknaden. Jag tror nog att det är dags nu att vi släpper in även de invandrare som har yrkesutbildningar inom andra fält än just de vi just nu önskar, och vem vet vilka yrken som har arbetskraftsbrist om fem år, säger Ulf Öhlund. Redan idag kan man få en utländsk utbildning bedömd, och godkänd, i Sverige, men det är sällan en väg in på arbetsmarknaden. En nyligen presenterad undersökning gjord vid Stockholms universitet visar att knappt hälften av de utländska akademiker som fått sina utbildningar bedömda jobbar inom sina yrken tre år senare. Det visar vikten av kompletteringsutbildningar, menar Ulf Öhlund.
Anna Lithander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".