Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryska gasen förvånar inte svensk expert

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 23.03
De ryska myndigheterna berättade på onsdagen att det var en gas som innehöll det opiatliknande medlet fentanyl som användes vid upplösningen av gisslandramat i Moskva förra helgen. Åke Sellström forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, förstår att man använde sig av just fentanyl.
– Förmodligen är det ett klokt val - det är inte ett felaktigt val i vilket fall - och jag tror att ryssarna har en rejäl kunskap och erfarenhet av detta ämne, och jag tror att det är riktigt tänkt att använda sig av fentanyl eller fentanylrikande substanser, säger Åke Sällström. Används för bedövning I Sverige används fentanyl inom sjukvården, till exempel när man ska söva eller bedöva en patient. Medlet används också om man ska fånga vilda djur utan att döda dem - man laddar geväret med en ampull och trycker av: – Det är aktivt i oerhört låga doser. Det är några hundra mikrogram som behövs för att en individ ska bli oskadliggjord. Sedan är det också lämpligt därför att det finns ett stort avstånd i dos mellan när ämnet börjar fungera, börjar söva en människa, tills det att det börjar bli farligt - man behöver ungefär tusen gånger mer för att det ska börja bli farligt, säger Åke Sellström som också kommenterar det faktum att fler än hundra människor dog på teatern i Moskva, medlets alla lämpliga egenskaper till trots: Flera saker kan ha gått snett – Ja, någonting har gått snett förvisso. Antingen är det en väldigt svår geometri, denna lokalen, så att man inte kan få fram rätt dos till alla människor - vissa människor har fått alldeles för mycket för att alla människor ska få någonting, eller också har det fallerat på motmedelssidan, säger Sellström. – Det finns ett motmedel som heter naloxen som man kan använda, och kanske har man inte haft tillgång till det eller inte vetat hur man ska använda det - det är ju rätt svårt att ta hand om 700 personer och se till att de får injektioner och så vidare.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".