Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trög återhämtning för ekonomin

Publicerat torsdag 31 oktober 2002 kl 12.24
Det ser fortsatt dystert ut för den svenska ekonomin. Återhämtningen går trögt, konstaterar statliga Konjunkturinstitutet och skjuter upp tidpunkten för när tillväxten kan ta fart igen med ytterligare ett halvår.
– Ja, det är ganska dystert. Förväntningarna är svaga, bland annat byggsidan ser svag ut, och de har också väldigt pessimistiska förväntningar på lite längre sikt. Så det här avspeglar en mycket trög återhämtning konjunkturmässigt, både globalt och för svensk del, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson. Inget ökat byggande Ett svalt kvartal för industrin med utebliven tillväxt; ingen ljusning för byggindustrin ens på ett års sikt; ja, det är en relativt dyster bild som KI, Konjunkturinstitutet tecknar idag. Tredje kvartalet var svagt och inte ser det ut att ta fart än på ett tag. Dessutom verkar den långvariga börsnedgången och den allmänna pessimismen för första gången i år ha smittat av sig på hushållen. Oktobersiffran för hushållens förtroende för ekonomin har fallit markant. Dessutom har det blivit betydligt fler som tror att arbetslösheten kommer att öka. En något ökad arbetslöshet Men även om KI också tror på en ökad arbetslöshet, så är det ingen dramatisk förändring. – Vi väntar en viss minskning av sysselsättningen, inte speciellt stor, och en viss ökning av arbetslösheten. Men inga dramatiska siffor då det är absolut ingen lågkonjunktur. Men det är en trögare återhämtning än vad vi och andra hade räknat med, säger Ingemar Hansson.
Pia Lille och Therese Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".