Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad polisberedskap inför helgen

Publicerat fredag 1 november 2002 kl 05.25
Halloween har de senaste åren seglat upp som en av de stora festhelgerna. Ungdomsledare och polis ökar på beredskapen eftersom det liksom vid Lucia och skolavslutning ofta innebär mycket fylla bland ungdomar.
Alltsedan Alla helgons dag fick drag av amerikanska Halloween har festandet kring helgen ökat, särskilt bland tonåringar i samband med att det blev en vecka höstledigt från skolan. Halloween-helgen är numera helt i klass med Lucia, skolavslutning och Valborg, med mycket ungdomsfylla och ett ökande antal berusade ungdomar omhändertagna. Polis och ungdomsledare ökar på beredskapen, och Björn Sellström, på Stockholmspolisens ungdomsrotel, räknar med att det blir en hel del festande i helgen: ”De yngsta kanske 13-14 år” - Det är min erfarenhet, i alla fall de senaste två-tre-fyra Halloween-åren så tycker jag att det har blivit ganska mycket, så det räknar vi nog med att det kommer att bli, säger Björn Sellström. - De yngsta kanske är 13-14, däromkring och uppåt, men sedan finns det ju även äldre som festar loss ganska mycket då den här helgen. Som en del av ett drogförebyggande projekt i Kalix införs på fredagskvällen för första gången alkoholtester på ungdomsdiskot i Folkets hus. Blåskontroller ska göras av polisen innan tonåringarna får komma in. Det är ännu inte bestämt ifall det blir stickprov eller om alla ska testas. Bakom idéen står elevråden i tre av Kalix skolor, berättar Anton Waara, ordförande i Furuhedsskolans elevråd: - Som arrangör av någonting måste man väl ändå kunna sätta normen till att man inte ska vara berusad när man är på disko och går på högstadiet, säger Anton Waara. Men är det inte så att man får räkna med att tonåringar dricker alkohol? - Ja, alltså, visst dricker de. Det finns ju en viss del nu, 13-14-åringar som alltid kommer att dricka, det tror jag säkert, men däremot kan man ju se till så att det blir så få som möjligt som känner att de måste dricka för att annars är de som int inne när de går ut. Jag tycker inte riktigt att det ska behöva vara det trycket på 13-14-åringar. Stockholm har nattvandrare United sisters, som är en grupp unga tjejer som hjälper de unga som rör sig på Stockholms gator, kommer att nattvandra både på fredags- och lördagskvällen, säger nattansvariga Sara Nordell: - Vi försöker skapa ett möte med våra ungdomar som vi träffar, och det är skitviktigt att lyssna på ungdomarna. Vi kan inte bara stå och dementera ”så här och så här får du göra, det här får du inte göra”, utan vad vi kan göra är att lyssna på vad de säger, kanske ställa en ledfråga ”men varför eller vad får du ut av det”. De största problemen vi råkar ut för det är ju när de sitter och spyr, och då kan man ju inte göra mer än att hjälpa dem att spy och sedan försöka få dem hem, säger Sara Nordell.
Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".