Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Torskfiskestopp tidigast i mars 2003

Publicerat fredag 1 november 2002 kl 18.18
Regeringen och dess samarbetspartier miljöpartiet och vänsterpartiet kom på fredagen överens om att skjuta upp ett eventuellt ensidigt svenskt stopp för torskfiske, från årsskiftet till tidigast 1 mars nästa år. Den nya överenskommelsen kom sedan Fiskeriverket på fredagen hade presenterat sin snabbutredning om vilka konsekvenser ett stopp skulle få. Jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist säger att regeringen måste få ett bredare underlag.
– Det handlar mycket om underlaget för att kunna göra beräkningarna av de ekonomiska konsekvenserna. Det är viktigt att ha ett gediget sådant underlag när man ska uppskatta hur mycket det här kommer att kosta givetvis, men också när man ska anmäla det här för (EU-)kommissionen, säger Ann-Kristin Nykvist. Ett torskfiskestopp är en uppgörelse i första hand mellan regeringen och miljöpartiet. Begränsad effekt Fiskeriverket fick i uppdrag att rekordsnabbt utreda om ett torskfiskestopp skulle få stora positiva effekter på torskbeståndet. Det får det inte, skriver Fiskeriverket i sin utredning. I Östersjön skulle ett torskstopp få en liten men begränsad effekt för beståndet. För Skagerrak och Nordsjön däremot skulle effekterna bli ytterst marginella, och kostnaden skulle uppgå till ungefär 600 miljoner kronor, men jordbruksministern säger att stoppet ligger fast och ska genomföras, men troligtvis inte förrän tidigast i mars 2003. – Det ger en effekt, och det, menar jag, gör att det är motiverat att gå vidare, säger Ann-Kristin Nykvist. – Ja, det är ju det som vi har sagt hela tiden, att det ger en liten effekt, en alltför liten effekt för att du ska rasera ett helt fiske, för det gör det. Hade det varit ett totalt internationellt stopp så hade det varit en helt annan situation, säger fiskaren Sven Göran Hansson på Hönö. Så du tycker att ni yrkesfiskare får stöd för de åsikter ni har fört fram att det inte är bra med ett svenskt torskfiskestopp? – Ja, vad jag kan läsa fram så tycker jag det. Vi vill alla ha svensk fisk på bordet, och skaldjur, och det ska vi ha nästa år också.
Anna Tibblin Hansson och Annika H Eriksson

Fiskeriverkets slutliga redovisning skall presenteras den 15 november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".