Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så vill regeringens yngsta styra

Publicerat lördag 2 november 2002 kl 08.30
Hon är yngst i regeringen, biträdande utbildningsministern Lena Hallengren 28 år. Hon har ansvaret för att det ska bli en bättre situation för dagens förskolebarn. Inom fyra år ska ytterligare 6 000 förskolelärare och barnskötare anställas för att få ner storleken på barngrupperna, men hon vill inte att regeringen ska bestämma hur stora barngrupperna får vara.
– Jag tycker inte vi ska ha någon lag eller någonting som styr kommunerna, men jag tror att det är bra om genomsnittet kommer ner - idag ligger genomsnittet på 17,5 barn per barngrupp - att det kommer ner till 15, säger Lena Hallengren. 6 000 behöver nyanställas Redan efter årskiftet får alla femåringar i Sverige rätt till förskola, och den första september nästa år har även fyraåringarna samma rätt. Det kommer att öka trycket på förskoleplatserna ytterligare. Att det här inte blir lätt inser Lena Hallengren, för redan idag finns det över tusen lediga förskolejobb. – Det konkreta kommer att vara att vi ska se till att det finns pengar, att det blir politiska beslut som möjliggör för kommunerna att anställa 6 000 och så behövs det en helhetsstrategi för det här. Jag tror inte att det räcker med pengar och politiska beslut, man måste också ha en strategi för hur rekrytering och annat ska gå till. Det har jag ingen konkret åtgärd att komma med nu, men det är den frågan som upptar det mesta av min tid faktiskt, att fundera på, säger hon. Hon menar också att kommunerna måste inse att lönerna måste bli bättre för förskolepersonalen och så vill hon att fler män ska börja arbeta inom förskolan. ”En grupp unga riskerar utanförskap” Lena Hallengren har också ansvar för folk- och vuxenutbildningen samt är ungdomsminister, och här vill hon undersöka gruppen unga som efter gymnasiet varken läser vidare, har jobb eller finns anmälda på arbetsförmedlingen. Det är en grupp unga som riskerar hamna i samhällets utkant, menar hon. – Varför finns de litet utanför samhället och vad kan samhället göra för att de ska bli en del, kanske det vara särskilda insatser som behövs? Det är jätteallvarligt om man som ung känner att man hamnar utanför, det krävs väldigt mycket då för att komma tillbaka. Det är en av de frågor som jag tror att vi ska titta vidare på.
Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".