Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kemikurs räcker för vapenframställning

Publicerat söndag 3 november 2002 kl 09.42
Med rätt kunskaper och utbildning kan vem som helst framställa biologiska eller kemiska vapen i Sverige. Det framgår av den första studien i sitt slag, en hittills opublicerad hemlig rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– En individ som är rättshaverist och som skulle få för sig att det här är ämnen som man skulle kunna uppnå en viss effekt med. Den personen skulle förstås orsaka en del oreda, säger Anders Norqvist på FOI i Umeå, en av forskarna bakom rapporten. Räcker med grundkurs Studien som gjordes redan för drygt ett år sedan, visar att det räcker med en grundkurs i kemi eller mikrobiologi på universitetet för att kunna framställa åtminstone enklare terrorvapen av biologisk, kemisk eller nukleär art. Recept via internet Många av ingridienserna finns att hitta även i Sverige med rätt kontakter, och många av de recept som finns öppet på till exempel internet visade sig i studien vara helt korrekta. Resultatet av studien blev nästan väl lyckat och FOI har därför i samråd med SÄPO hemligstämplat hela rapporten, såväl metoder som exakta resultat. – Ja den rapport som är skriven beskriver ju en del känslig information och slutsatser som har dragits. Vi vill inte att den ska komma ut till allmänheten.Den kan till viss del användas som en form av handbok, säger Anders Norqvist. Ökad medvetenhet FOI bedömer ändå att riskerna för större terrorattacker med biologiska eller kemiska vapen är små. Sverige är inget intressant terroristmål, och det krävs en stor organisation med god ekonomi för att kunna ta fram avancerade vapen och kunna komma åt de ingredienser som behövs. Men även för en ensam kriminell med rätt kunskaper går alltså det att skapa en viss oreda, och inte minst turbulensen kring förra årets mjältbrandsbrev visar att medvetenheten och kunskaperna måste förbättras säger Anders Norqvist. – Medevetandenivån måste höjas ytterligare, och speciellt hos personer som kan bli inblandade i att hantera konsekevenserna. Hos polis, rädddningstjänst och sjukvård, säger Anders Norqvist, forskare på FOI i Umeå.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".