Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiska väljare missnöjesröstade

Publicerat söndag 3 november 2002 kl 12.18
Hela det politiska landskapet vändes upp och ner i söndagens turkiska val. Makten går nu till det nya pro-islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet APK. När drygt två tredjedelar av rösterna räknats hade AKP fått egen majoritet i det turkiska parlamentet. Det turkiska valet blev det missnöjesval som de politiska bedömarna befarat.
Om de väljare jag talat med i vallokaler runt om Istanbul denna valdagens förmiddag på något vis är representativa så är i varje fall en sak klar: ”bort med det gamla och in med det nya.” Hopp om förändring Yashas, en äldre man, som har gett det pro-islamistiska Rättvise- och Utvecklingspartiet sin röst, säger att han hoppas att med det partiet vid makten ska allting bli bättre och alla problem lösta. Hardane, en yngre kvinna som röstat på det pro-kurdiska Dehap säger att de andra partierna existerat i 75 år så nu är det hög tid för något nytt. Det de säger representerar de förväntade huvuddragen i det här rätt utpräglade missnöjesvalet. Med ett utkastande av de flesta etablerade partierna och in med de nya, och bland de först och främst Rättvise- och utvecklingspartiet. Det proislamistiska partiet som verkar gå mot en storseger. Missnöjesval Valet ger folk här chansen att äntligen få visa sitt enorma missnöje över hur landet skötts. Med den ekonomiska krisen, arbetslösheten, inflationen och korruptionen. Det finns inga nämnvärda ideologier, populismen är sanslös, partier är enmansföreställningar och starkast lyskraft har det pro-islamistiska partiets ledare Tayyip Erdogan, vars populism har drag av trovärdighet från hans tid som duktig borgmästare i Istanbul. Dessutom tjänar han säkert på myndigheternas försök att förbjuda partiet och honom själv att bli premiärminister. Utöver det partiet verkar bara det sekulära etablissemangets parti, det republikanska folkpartiet, vara säkert på plats i parlamenet. Men med en tioprocentströskel dit, och en rad partier strax under den gränsen, enligt opinionsundersökningarna, och med upp emot 30 procent som väntas bestämma sig först i sista stund kan ändå nästan vad som helst hända.
Bengt Therner, Istanbul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".