Toppskifte på Kebnekaise

Tarfala fjällstation i Kebnekaise-massivet. Foto: Staffan Löwstedt / Scanpix
Tarfala fjällstation i Kebnekaise-massivet.

Kebnekaises sydtopp kommer inom några år inte längre vara Sveriges högsta topp. Den globala uppvärmningen bryter ner glaciären på bergets topp med en och en halv meter varje år. Istället blir Kebnekaises nordtopp den högsta, vilket gör att färre som kan nå dit, eftersom vägen är farligare.

Publicerat fredag 15 juni 2007 kl 07:00

– Det blir en rätt så luftig vandring att ta sig till nordtoppen där det kommer att krävas guider, säkerhetsaspekter och tillrättaläggande av själva turerna.

– Så det kommer att vara mer begränsat vilka som kan ta sig upp på nordtoppen, säger Peter Salomonson, turistchef i Kiruna kommun.

Sydtoppen är högst
Enligt Peter Salomonson som är turistchef i Kiruna kommun är det ungefär 1 000 personer som varje år har ambitionen att ta sig upp på Kebnekaises sydtopp. 

I dag kan i princip ung som gammal förverkliga sina drömmar om att titta ner från landets högsta punkt eftersom vandringen dit inte är så svår.

Kebnekaises sydtopp når enligt de senaste mätningarna en höjd på 2 104 meter. Men allt eftersom glaciären på sydtoppen smälter på grund av stigande temperaturer så blir det inom några år Kebnekaises nordtopp som tar hem titeln ”Sveriges högsta topp” med sina 2 097 meter.

Mätningar varje år
Ninis Rosqvist, chef för forskningsstationen i Tarfala vid Kebnekaise, är med och mäter sydtoppen varje år.

– De senaste tio åren har Kebnekaises sydtopp,  glaciären, smält av 15 meter. Det är ungefär en och en halv meter per år. Skulle den takten fortsätta så har vi ungefär fyra, fyra och ett halvt år kvar tills nordtoppen är högre än sydtoppen, säger Ninis Rosqvist, chef för forskningsstationen i Tarfala vid Kebnekaise.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Dela