Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-kritik mot svensk kärnavveckling

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 05.15
EU-kommissionen anser att Sverige inte uppfyller EUs krav på hur det ska gå till när kärnkraftsreaktorer ska stängas. Därför hotar nu kommissionen att dra Sverige inför EG-domstolen.
Europeiska unionen har en hel del krav på länder som vill avveckla kärnkraftverk, vilket ju är aktuellt i Sverige. Innan reaktorer får stängas så krävs det att landet presenterar en analys som svarar på frågan: vilka blir konsekvenserna för miljön om en reaktor stängs? Ingen konkret handling Detta har Sverige inte uppfyllt, säger den svenska miljökommissionären Margot Wallström i ett färskt beslut. Sverige har visserligen låtit kommissionen förstå att den här bristen ska avhjälpas. Men hittills har det bara varit ord, utan någon konkret handling. Kommissionen har inte fått någon anmälan om att Sverige verkligen har infört de lagar som krävs. Kommissionen noterar också det svenska beslutet om att stänga en reaktor ett i Barsebäck. Avvecklingen har redan påbörjats utan att de ansvariga myndigheterna först genomfört någon analys av vad det betyder för miljön, noterar kommissionen. Hotar med domstol Det är anledningen till att Margot Wallström nu på nytt tagit upp den här frågan, och kräver ett snabbt besked. Om inte de svenska myndigheterna genomför de åtgärder som kommissionen kräver så kan kommissionen komma att dra Sverige inför EG-domstolen, hotar Margot Wallström i sitt beslut. Och på miljödepartementet arbetar man nu febrilt med att få klart ett tillägg i miljöbalken så fort som möjligt. Efter påtryckningar från kommissionens sida under ett års tid vill regeringen inte riskera att dras inför EG-domstolen. Bekräftar Miljöminister Lena Sommestad bekräftar att det är så att EU-kommissionen kräver förtydliganden och förändringar i den svenska lagstiftningen angående nermontering av kärnkraftverk. På miljödepartementet vet man att det är bråttom så nu ska beslut fattas strax efter årsskiftet. Det som händer nu, efter många påtryckningar från EU-kommissionen under det senaste året, är att en grundlig analys av riskerna med en nermontering ska göras och vilka miljökonsekvenser en sån nermontering får. Enligt miljöminister Lena Sommestad handlar det om ett specifikt kärnkraftstillägg i lagen. – Det kommer att gå in i en förordning, kopplad till miljöbalken, som handlar om miljöfarlig verksamhet. Där blir det nya regler om hur man ska gå till väga, när man ska montera ner ett kärnkraftverk. Det är ju naturligtvis något som måste ske med stor försiktighet. Kommissionen hotar ju att dra Sverige inför EG-domstolen nu? – Det är ju så att när man har fått den här typen av yttrande, vi har ju alltså fått frågor tidigare och svarat, då är det så att då måste man komma in och se till att man gör det man blivit ålagd att göra. Och det har vi alltså hela tiden haft för avsikt att göra.
Intervju: Anna Tibblin Hansson. Reporter i Bryssel: Willy Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".