Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrartäta områden ger invandrare jobb

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 05.31
Invandrare som bor i så kallade invandrartäta områden har lättare att få jobb och tjänar mer än personer av utländsk härkomst i andra bostadsområden. Det visar en studie från Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering, IFAU.
Borhann Yildis i Stockholmsförorten Tensta tror att orsaken är de viktiga nätverken mellan människor i invandrartäta områden: – Oftast hör man någonting på jobbet att man behöver någon som skulle passa till ”det där jobbet” eller till något annat jobb, och då säger man ”jamen jag känner kanske någon” – det kan vara någon granne eller någon från föreningen där vi sitter och fikar tillsammans eller diskuterar saker och ting. ”Jamen han kanske passar eller hon kanske passar”. Jag har själv, tack vare det nätverket, skaffat jobb åt minst 30 personer, säger Borhann Yildis. Välkomnar rapporten Borhann Yildis kom till Sverige för 18 år sedan som flykting från turkiska Kurdistan och jobbar som så kallad städmästare, med ansvar över utemiljön i Stockholmsförorten Tensta. Han tycker att invandrartäta områden som Tensta, Rosengård och Bergsjön ofta bara beskrivs som problemförorter och välkomnar därför rapporten från IFAU, som ger en annan bild. – Effekten av att bo i de här etniskt koncentrerade områdena är positiv då för lågutbildade flyktinginvandrare. Deras förvärvsinkomster är högre, och jag skulle tro att den effekt som vi spårar på förvärvsinkomsterna framför allt har att göra med att sannolikheten att ha ett jobb ökar för de här lågutbildade individerna, säger Peter Fredriksson, docent i nationalekonomi på IFAU, som är en av rapportförfattarna. Visar på gynnsam effekt Ur ett ekonomiskt perspektiv visar alltså IFAU:s rapport, som baseras på en studie av 6 500 personer, att invandrartäta områden har en mer gynnsam effekt på sina invånare än vad andra bostadsområden har. Integrationsverkets generaldirektör Andreas Carlgren tycker liksom Borhann Yildis att det är bra att invandrarförorterna inte bara ses som orsaker till segregation i samhället. – Segregationen är ju egentligen större i Täby kyrkby eller i Danderyd, men det brukar vi inte alltid beskriva som problemområden, och det är ju sannerligen samma sak här, säger Andreas Carlgren. Medveten om rapportens baksida Men Andreas Carlgren är också medveten om baksidan av det rapporten visar - att det är lättare för en invandrare att få jobb i Tensta än i Täby kan tyda på en stor diskriminering utanför de invandrartäta områdena: – Det är ett misslyckande i Sverige. Ju mer jag sätter mig in i de här frågorna desto mer övertygad blir jag att diskrimineringen – både på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden – är större än vad både jag och många andra har insett tidigare, säger Carlgren.
Anna Lithander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".