Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Terror hot mot Asiens tillväxt

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 07.53
Ledarna i länderna som bildar samarbetsorganisationen Asean i Sydostasien samlas till ett topp-möte i Phnom Penh i Kambodja. I skuggan av allt mera långtgående tullfrihet i regionen slår Asean-länderna tillbaka mot internationella varningar om terrorhot som kan hota turismen i området.
Vi kräver att det internationella samfundet upphör att urskillningslöst ge råd till sina medborgare att inte resa till våra länder. Så låter det i ett uttalande som Asean-länderna förbereder att offentliggöra på måndagen i Phnom Penh. Aseanländerna kritserar icke namngivna länder för att med rykten som grundval ha skrämt bort turister. Oavsett hur störda Asean-ledarna är över varningar från omvärlden, kommer kampen mot terrorismen att vara en dominerande fråga under toppmötet under måndag och tisdag i Kambodjas huvudstad. Attentatet på Bali den 12 oktober kommer länge att sända fortsatta chockvågor i grannskapet. Sex av de tio Asean-länderna förbereder en tullunion som kallas Afta. Avtalet om reducerade tullsatser ska träda i kraft den första januari nästa år. Aftas ursprungsmedlemmar blir Brunei, Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore och Thailand. Senare ska de övriga fyra Asean-länderna Burma, Kambodja, Laos och Vietnam ansluta. Parallellt med uppbyggnaden av en tullunion sluter enskilda länder egna handelsavtal med Kina, Sydkorea och USA. Det finns också förberedelser för ett mera långtgående tullfrihetssamarbete för hela Asean-området med Kina. Men det tar minst tio år innan ett sådant avtal är fullbordat. Efter den ekonomiska nedgången i Sydostasien 1997 följde en osäkerhet som ledde till att mängder av investeringar styrdes över till Kina. Och detta har föranlett Asean-länderna som inom sig rymmer 500 miljoner invånare att samarbeta mera både för att öka den ömsesidiga handeln och för att i högre grad på nytt locka utländskt kapital.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".