Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegången om Schillerska avslutad

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 17.01
Rättegången kring händelserna på Schillerska gymnasiet i Göteborg i samband med EU-toppmötet förra sommaren avslutades på måndagen. Advokat Leif Silbersky, som försvarar en av de åtalade poliserna, kallade åtalet ”en skam”.
– Man vill inte använda ordet löjeväckande, men det ligger nog ganska nära till hands att göra det ibland, sade Leif Silbersky. Här är det kommenderingschefen Håkan Jaldung som än en gång ifrågasätts av Silbersky, och det gäller det faktum att högste chefen ju kom med helt nya uppgifter mitt under pågående rättegång, och det var fler som ville rikta fokus uppåt på måndagen. Hänvisade till fel information Advokat Rolf Skårman, som försvarar en av de andra åtalade poliserna, sade att kommenderingsledningen gett hans klient och de andra på fältet helt fel information. Hade de fått veta att tipset om vapen på Schillerska var flera timmar gammalt hade de säkert handlat annorlunda, och hade de fått signalementet hade de snabbt kunnat se att ingen av dem som låg på skolgården stämde med det, sade han: – Vad som sker är ju att de liksom de boende uppenbarligen blir delaktiga i någonting som kanske inte alls varit nödvändigt, och vem ska ta ansvar för detta i sådana fall? Jag tycker att det är helt klart att det är inte de åtalade. Ifrågasatte sannolikheten för vapen Åklagaren Agneta Blidberg resonerade också länge kring den påstådda hotbilden i sin slutplädering. Hon ifrågasatte sannolikheten i att någon av dem som låg där på gården bar på ett vapen. – Ja, i vart fall kan man väl säga det att risken är försumbar hos dem som kommer ut barfota och i t-shirt och eventuellt kjol. Blidberg rådde också rättens ledamöter att själva lägga sig ner i köket därhemma, med händerna knäppta på nacken och pannan mot golvet, för att få en aning om hur de drabbade hade det. Var och en som faktiskt såg detta ske på plats hade ett ansvar att ändra på det tyckte hon - det duger inte att skylla på att ingen var formell insatschef. Silbersky höll med åklagaren Försvarsadvokat Leif Silbersky höll med åklagaren om att man inte behövde hitta någon som ensam var ytterst ansvarig för det som hände, men av helt motsatta skäl. Ingen hade ju gjort fel, tyckte han och upprepade det han sagt redan när förhandlingarna började för snart en månad sedan: – Detta åtal är en skam. Detta åtal hade aldrig väckts, herr ordförande, om inte ett otal demonstranter hade blivit åtalade och fällda inför den här tingsrätten. Detta åtal är ett kompensationsåtal.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".