Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krigsvåld mot kvinnor kartlagt av FN

Publicerat tisdag 5 november 2002 kl 05.17
Överallt i krig utövas ett grymt våld mot kvinnorna. Våldtäkter, stympning och spridning av hiv är några inslag dagens väpnade konflikter. Det konstateras i en ny FN-rapport. En av författarna är Finlands förra försvarsminister Elisabeth Rehn, som har träffat drabbade kvinnor över hela världen.
– I Sierra Leone träffade vi många kvinnor utan hand eller fot för där hörde “limb cutting” också ihop med våldtäkten. Fram med machetekniven och sedan av med foten, berättar Elisabeth Rehn som på FN:s uppdrag har undersökt krigsvåldet mot kvinnor. Hänsynslöst våld Det här är bara en typ av hänsynslöst våld mot kvinnor som Elisabeth Rehn har dokumenterat under sina resor i FN:s tjänst i krigshärdar i Europa, Afrika, Asien och Sydamerika. Grymheter har förekommit under alla krig. Men i dag är nästan alla krig inbördeskrig eller krig som har inrikespolitisk bakgrund och sådana krig är särskilt grymma. Motståndaren är inte lika anonym som i ett krig mellan stater och motståndaren är därför mera hatad. Systematisk spridning av hiv Och det är inte minst kvinnorna som drabbas. Ett relativt nytt inslag i våldet är att sprida hiv genom att smittade soldater systematiskt genomför våldtäkter. FN:s generalsekreterare Kofi Annan vill att nolltolerans införs världen över mot den här typen av brott och att alla förövare ställs inför rätta. Men det är ofta en klen tröst för offren: – Jag minns att de våldtagna kvinnorna i Bosnien var väldigt besvikna när jag tyckte att det var fint att en våldtäktsdom föll på över 20 års fängelse. De tittade hånfullt på mig och frågade vad jag menade. De hade själva fått ett livstidsstraff och den här karln slipper undan med 20 år, säger Elisabeth Rehn. Ska leda till bindande överenskommelse Tanken är att kartläggningen av alla de här brotten mot kvinnorna skall leda till en bindande överenskommelse som förbjuder allt detta våld som inte har med krigshandlingarna att göra. Och förhoppningen är då att vetskapen om att man riskerar att få stå till svars för övergreppen skall kunna minska våldet.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".