Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Statligt bolag tänkbar köpare till Kaknästornet

Publicerat tisdag 5 november 2002 kl 08.29
Tiden håller på att rinna ut för det krisdrabbade statliga bolaget Teracom, som distribuerar marksänd radio och TV. Teracom försöker nu sälja Kaknästornet för att rädda ekonomin, och en av dom tänkbara köparna är ett annat statligt företag. För situationen är kritisk för bolaget, säger Christer Lundin, informationschef på Teracom:
Ägaren staten kan komma att göra affärer med sig själv, för enligt vad Ekot har inhämtat så är en möjlig lösning på krisen i Teracom att statliga Specialfastigheter i Sverige tar över Kaknästornet. Företaget ägs till 100 procent av svenska staten och ligger direkt under Finansdepartementet. Specialfastigheter har fem dotterbolag; Kriminalvårdsfastigheter, Försvarsfastigheter, Fastighetsbolaget Räddningsskolor, Fastighetsbolaget Specialskolor och Polisfastigheter. En sådan lösning skulle lösa en del av dom akuta problemen för Teracom som måste spara. Bolaget är helstatlligt och ansvarar för det marksända radio och TV-nätet. Teracoms ekonomiska kris bottnar framför allt i en dyrbar satsning på digital-tv och digitalboxar som slog helt fel. En lösning måste fram före årsskiftet. Prislappen för Kaknästornet har satts till mellan 250 och 300 miljoner kronor. Etthundratjugofyra tjänster av Teracoms ungefär 800, kommer att dras in, framför allt i utvecklingsverksamheten, som idag bedrivs på tre orter, Stockholm, Göteborg och Luleå. Nu sker koncentrationen till Stockholm. Neddragningarna sparar 150 miljoner kronor, dom skulle ha skett redan i år, men förhandlingarna med facket har dragit ut på tiden och ger inte full effekt förrän 2004. Hur mycket övergången från analog till digital radio-och TV-teknik ska kosta, beslutas av riksdagen, och en proposition kommer efter årsskiftet. Om en lösning inte kan nås, med Specialfastigheter, eller någon annan part, måste ägaren staten ta ställning till ett betydligt större ägartillskott än annars tänkt. Teracom anser sig behöva ett tillskott på 1,3 miljarder kronor under en tioårsperiod - en tredjedel av detta tror bolaget att det går att lösa på egen hand.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".