Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Mer pengar krävs för vårdgaranti”

Publicerat tisdag 5 november 2002 kl 17.03
Socialminister Lars Engqvist lade fram ett antal reformer som ska genomföras inom svensk sjukvård på tisdagen. Genom att till exempel slå ett nationellt telefonnummer ska medborgarna få kvalificerad hjälp snabbt. Men Inga-Lill Hallberg, professor i vårdvetenskap, tror ändå inte att det finns en fungerande vårdgaranti inom fyra år. För det krävs mer pengar säger hon.
– Om fyra år ska jag som patient veta att jag kommer i omedelbar kontakt med min vårdcentral eller sjukvården. Jag ska få träffa en läkare inom en vecka, och jag ska få behandling inom tre månader efter det att diagnosen faställts, säger Lars Engqvist. ”Väldiga förändringar” För att den nationella vårdgarantin ska kunna genomföras krävs enligt socialministern väldiga förändringar inom sjukvården. Man måste bryta ner hirerarkierna, och personalen måste få mycket mer inflytande över sitt eget arbete. – Jag är alldeles övertygad om att det går att förbättra samarbetsformerna, och att det går att plana ut själva organisationen och strukturen i hälso- och sjukvården, säger Inga-Lill Hallberg som är professor i vårdvetenskap vid Lunds Universitet. – Samtidigt måste man ju då också fundera över de reformer som man inför, huruvida de gynnar ett teamarbete eller de gynnar koncentrationen av arbetet runt omkring enskilda individer. – Husläkarreformen är ju en väldigt läkarcentrerad reform, som inte gynnar teamarbete i primärvården. ”Mer pengar behövs” Inga-Lill Hallberg tycker att i stort så har socialministern lyckats ringa in de problemområden som finns. Men hon tror ändå inte att det kommer att finnas en fungerande vårdgaranti inom fyra år. – Nej, det tror jag inte. Inte om man inte tillför mer pengar, säger Inga-Lill Hallberg.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".