Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fritt vårdval inom EU möjligt

Publicerat tisdag 5 november 2002 kl 18.33
Ett fritt vårdval inom EU skulle kunna införas om 4 - 5 år. Det säger socialminister Lars Engqvist, som vill att patienterna fritt ska kunna söka vård i något annat EU-land om till exempel vårdköerna i hemlandet är för långa.
På landstingsförbundet tror man inte att det här skulle starta något stort flöde av patienter mellan EU-länderna. Men det är det ett naturligt steg i riktningen mot mer patientinflytande. – På ett sätt är det en väldigt logisk följd av den utvecklingen som vi har sett inom Sverige de senaste tio åren. Ett av de medel som vi har använt för att stärka patientens ställning har varit att gradvis öka valmöjligheterna i den svenska sjukvården, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef på avdelningen för hälso- och sjukvårdspolitik på landstingsförbundet. Införs vid årsskiftet Vid årsskiftet kommer alla svenskar fritt få välja var i landet vi vill ha vård, ett slags första steg mot en nationell vårdgaranti. Samma system vill nu socialminister Lars Engqvist alltså införa i hela EU. Den arbetsgrupp inom EU-kommissionen som socialministern ingår i ska sammanträda i december och enligt Lars Engqvist kan ett fritt EU-vårdval införas inom några år. – Man måste komma överens med övriga sjukhusen. Vi måste hitta sätt att samarbeta och vi måste försäkra oss om kvaliteten på sjukhusen, och vi måste samordna detta med finansieringssystemen, och så vidare. – Så det är en lång process, men jag tror att det är möjligt att se det i verkligheten om fyra - fem år, säger socialminister Lars Engqvist. Inte någon större rusning Idag är det staten som har ansvaret för den planerade vården av svenskar utomlands. Om man fritt ska söka vård inom EU i framtiden tror Roger Molin på landstingsförbundet att det blir nödvändigt att överföra det ansvaret på landstingen, och då måste man lösa en del ekonomiska frågor med hur de ska ersättas för det. Däremot tror han inte att ett nytt system skulle få så stora konsekvenser för vare sig patienter eller vårdgivare. Någon strid ström av patienter från andra EU-länder till Sverige tror han inte på och han ser inte heller att särskilt många svenskar skulle söka sig utomlands.
Claes Henricsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".