Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande misstänkta krigsförbrytare

Publicerat onsdag 6 november 2002 kl 05.00
Flera asylsökande i Sverige misstänks för att egentligen vara krigsförbrytare. I Stockholm har tre förundersökningar inletts där asylsökande misstänks för grova krigsförbrytelser som mord och tortyr.
– De har tillhört en organisation som man också kan säga har begått brott mot mänskligheten. Sedan får vi se vad vi kan knyta de här personerna till, säger Hans Ölvebro, chef för Folkbrottsenheten vid Rikskriminalpolisen, där brotten utreds. Kan du tala om vilket land det handlar om? – Nej jag vill inte gärna gå in på det eftersom man ska undvika att peka ut någon tycker jag, svarar han. Mord och tortyr De tre förundersökningarna gäller misstänkta brott mot mänskligheten, och det handlar enligt åklagaren om mord, tortyr och olika typer av förföljelse. De misstänkta är asylsökande i Sverige, och enligt Hans Ölvebro på Rikskriminalen har det gjorts ett 30-tal utredningar de senaste åren om misstänkta krigsförbrytare bland asylsökande. Men förutom två fall i mitten på 90-talet är de nu aktuella fallen de enda där misstankarna kunnat styrkas så pass att förundersökning inletts. – Inget lett av de fallen har till något annat än att man sagt att det blir för svårt att komma vidare, eftersom det är svårt att finna bevis. Eller så har brottet inträffat för lång tid tillbaka så att det är preskriberat, säger han. Nedlagda utredningar Att brotten inträffat i ett annat land under krig. Att offer och vittnen är svåra att hitta, och att det ofta gått lång tid sen brotten begicks, har alltså bidragit till att utredningarna fått läggas ner. Toppen av ett isberg Men enligt Hans Ölvebro är utredningarna som gjorts bara toppen på ett isberg. Han tror att det finns betydligt fler misstänkta krigsförbrytare bland asylsökande i Sverige än de som hittills upptäckts. – Om jag jämför med andra länder i Europa som har en liknande flyktingmottagning, och från samma typ av länder, så har man upptäckt mer än 1 000 sådana personer. Jag skulle tro att det ligger någonstans där även i Sverige. Lagstiftning otillräcklig Också regeringen har uppmärksammat problemet med att misstänkta krigsförbrytare kan lockas att gömma sig i Sverige. För två år sedan tillsatte man därför en utredning som bland annat ser över den svenska lagstiftningen, där det idag saknas motsvarighet till exempelvis tortyr. – Om vi skulle kunna åtala en person i dag i Sverige för att han har begått tortyr, så blir han åtalad för grov misshandel, och det låter ju inte riktigt beskrivande, säger Hans Ölvebro, chef för Folkbrottsenheten vid Rikskriminalpolisen.
Nina Odermalm Schei, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".