Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD sänkte straffen för kravallåtalade

Publicerat onsdag 6 november 2002 kl 16.44
Högsta domstolen sänkte på tisdagen kraftigt straffen för tio ungdomar som dömts för inblandning i göteborgskravallerna. Åklagarsidan säger sig ändå vara nöjda.
21-åriga Stina Nilsson, en av de dömda, är trots strafflindringen besviken: – Det är självklart bra, men det är långt ifrån hur jag tycker att rättsamhället ska fungera. Och jag tycker att det är en otrolig skandal att ungdomar får betala ett så högt pris. Av olika karaktär De tre målen som på onsdagen avgjordes i Högsta domstolen är av olika karaktär. Förutom den så kallade sambandscentralen gäller två domar ungdomar som kastat sten mot polisen. Men gemensamt för dem är att Högsta domstolen sänker straffen för samtliga inblandade. För några av de åtta ungdomarna i sambandscentralen har strafftiden närmast halverats, som lägst till fyra månader. Ville sänka ytterligare Och en av domarna i det målet, justitierådet Staffan Magnusson, ville sänka straffen ytterligare: – Jag kanske tyckte att de här ungdomarnas roll var mindre, än vad mina kolleger tyckte. Det påverkade ju sedan straffet. Jag tyckte då att straffet skulle vara lite lägre än vad de andra kommit fram till. Att Högsta Domstolen nu i sammanlagt fyra fall sänkt straffen för dem som dömts efter EU-kravallerna i Göteborg betyder att underinstanserna tings- och hovrätt, fått backning på backning på sina tidigare beslut. Kritisk Chefsrådmannen Gunnar Krantz vid tingsrätten i Göteborg är kritisk till att vägledningen i de här frågorna dröjt så länge – ett 40-tal fängelsestraff har ju redan dömts ut. – Jag kan ha viss förståelse om de personer som sitter på dessa långa fängelsestraff känner sig orättvist behandlade av rättsapparaten. Men från åklagarhåll betraktar man, trots straffsänkningarna, ändå onsdagens domar som en framgång. En orsak är att Högsta domstolen nu bestämt att praxis för våldsamt upplopp ska vara fängelse. – Åklagarsidan har ju fått gehör för de synpunkter man har lagt fram i Högsta domstolen, om hur det här har gått till, hur ansvaret ska fördelas och att det är ett högt straffvärde i detta. Så du tycker inte åklagarna har blivit knipsade på näsan för att ni yrkat på för hårda straff? – Nej, raka motsatsen tycker jag i det här fallet.
Kristina Hedberg och Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".