Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Baskiska separatistpartier i enig front

Publicerat onsdag 6 november 2002 kl 17.42
Striden mellan nationalisterna i Baskien och den spanska regeringen i Madrid har skruvats upp de senaste veckorna. Det spansk-baskiska borgerliga partiet PNV har stämt undersökningsdomaren Balthasar Garzón för att han lyckats förbjuda det radikala separatistpartiet Batasuna, för att det ska samarbeta med terrorgruppen ETA. Men förbudet verkar ha haft motsatt verkan och stärkt mångas sympatier för Batasuna, rapporterar SR:s utsända.
”Det är tur att de fortfarande finns, Batasuna”, säger denna paranta dam som är ute med hunden på en av gatorna i franska Bayonne, varifrån Batasuna nu verkar. De ger Baskien lite frihet - att kunna ha flera olika åsikter, säger hon. Baskernas kränkta stolthet Inte alla - men många - är upprörda över hur ett parti, som människor röstar på kan förbjudas. Och i botten ligger också baskernas sedan länge kränkta stolthet. De olika baskiska partierna som arbetar för ett självständigt baskiskt land har delvis enats på grund av domare Garzòns förbud. PNV - det borgerliga baskiska partiet i Spanien - som leder den självbestämmande baskiska regeringen har stämt Garzón, spanska tidningar har kritiserat beslutet och partiet tillåts leva vidare i Frankrike. Flera ansvariga När Ekot frågade undersökningsdomaren Balthasar Garzón om förbudet bidrar till en fredlig lösning, var det ingen välkommen fråga: ”Jag ser en terrororganisation inte bara som sammansatt av de som spränger bomber utan mer komplext - de som finansierar, som organiserar till exempel”. Och Garzón säger att inga frågor kan genomdrivas med våld. Däremot kommenterar han inte rättsprocessen som pågår, det vill säga när och hur nästa steg kommer. Och han är klart ansträngd eller irriterad över frågorna. Undersökningdomaren Garzóns anser att ett beslag som gjordes 1993 utgör bevis för att Batasuna driver in revolutionsskatt, och att andra beslag visat att Batasuna står för finansieringen av ETA:s verksamhet med mord och hot. Batasuna annorlunda än ETA Baskerna här har inte glömt den spanska regeringens jakt på ETA på 80-talet - la Guerra Sucia - det smutsiga kriget, då basker mördades även i Frankrike. ETA har idag förlorat mycket av sympatierna, men Batasuna är något annat. ”Det är ett parti som kanske inte är helt självständigt men det fungerar helt utan ETA”, säger damen i Bayonne.
Alice Petrén i Saint Jean de Luz Baskien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".