Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryska elitsoldater vårdas för gasskador

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 06.00
Inte bara utmattade civila, utan även ryska elitsoldater som deltog i fritagningen vid gisslandramat i Moskva för nu två veckor sedan, har nu tvingats söka läkarvård. Trots de här nya uppgifterna kommer inga besked om hur många som egentligen väntas får bestående skador av gasen som användes vid fritagningen.
Fortfarande, snart två veckor efter fritagningsförsöket, befinner sig närmare ett hundra personer ur gisslan på sjukhus i Moskva: sex av dem i kritiskt tillstånd. Dessutom kommer nya uppgifter om att även de ryska soldaterna i den elitstyrka som genomförde fritagningen behövt omfattande vård efteråt. Redan i förra veckan lades fem av elitsoldaterna in på sjukhus. Ytterligare fyra soldater har förts till sjukhus den här veckan - sedan de känt sig dåliga efter att ha andats in den farliga gasen. Anhöriga kräver svar om gasen Eftersom myndigheterna har infört nya lagar, som i stort sett förhindrar ryska medier att skriva och tala om bland annat den gas som användes, så är frågan hur många ur den ursprungliga gisslan på över 700 personer som kommer att få bestående men för livet. En fråga som många av de anhöriga krävt att få svar på ända sedan dramats upplösning. Men det är en fråga som de ryska läkarna uppenbarligen inte vill eller kan ge besked om. Samtidigt nya Tjetjenien-aktioner Under tiden pågår omfattande militära aktioner i Tjetjenien som också sekretessbelagda, förutom att myndigheterna varje dag rapporterar om att man har grippit eller dödat rebeller. Utomstående observatörer har sedan tidigare haft svårt att ta sig in i Tjetjenien och numera är även de ryska medierna än mer försiktiga i sin rapportering i och med de nya restriktionerna från statsmaktens sida. Civila tjetjener omhändertas Trots president Putins försäkran under onsdagen att den militära operationen enbart är inriktad på att fånga in rebeller och inte alls ska drabba civilbefolkningen - så sipprar uppgifterna ändå indirekt fram, uppgifter som tyder på att även civilbefolkningen drabbas. Till exempel har vägspärrar satts upp runtom i stort sett alla samhällen. Och enligt de tjetjener - som Ekot talat med i Moskva - och som haft telefonkontakt med sina anhöriga i Tjetjenien, så pågår så kallade utrensningsaktioner där även vanliga civila omhändertas av de ryska soldaterna i jakten på beväpnade rebeller. Militär raserat bostadshus Dessutom har den ryska militären raserat en rad bostadshus utanför den ryska flygbasen i Khankala utanför huvudstaden Grozny för att undvika bakhåll från tjetjenska rebeller som ofta använt dessa bostadshus för sina aktioner. Problemet är bara att ett femtiotal familjer som bott i de här bostadshusen nu sällar sig till de tiotusentals andra bostadlösa tjetjnerna i Groznyområdet.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".