Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristyrken lockar allt fler till utbildning

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 06.00
Allt fler utbildar sig nu till dagens bristyrken – lärare och sjuksköterska. Det visar Högskoleverkets statistik som presenteras på torsdagen. Både inom sjuksköterske- och lärarområdet ökade antalet elever med ungefär en fjärdedel under förra läsåret. Och håller denna ökningstakt i sig, pekar AMS på att behovet av nya sjuksköterskor kommer kunna tillgodoses.
Anna Greta Modig började utbilda sig till svensklärare för mellan- och högstadiet för ett år sen: – Jag tycker det är jättekul att jobba med ungdomar och har alltid velat göra det. Och sen är jag språkintresserad, så det är en bra kombination. Eleverna ökat med en fjärdedel Anna Greta Modig var en av de 15 600 studenter som började en lärarutbildning förra läsåret. Antalet är en ökning med hela 25 procent jämfört med året innan. Även antalet studenter på vård- och omsorgsutbildningar ökade. Förra läsåret började till exempel 5 000 personer sjuksköterskeprogrammet, vilket är en ökning med 22 procent, jämfört med läsåret innan. Rejäl ökning Onni Tengner är utredare på Högskoleverket. – Det är ju en väldigt kraftig ökning, faktiskt. En sån här expansion av både sjuksköterskeutbildningen och lärarutbildningen beror dels på att regeringen har ställt ökade resurser till förfogande, dels att det finns tillräckligt med sökanden till de här utbildningarna. Ökat med tusen platser Regeringen har ökat antalet utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningarna med 1 000 platser från läsåret 2000-2001 till läsåret 2001-2002. Men samtidigt söker också allt fler till högskolan, och bara var annan som vill bli sjuksköterska kommer in på utbildningen. Enligt högskoleverket har det ökade trycket förmodligen att göra med lågkonjunkturen, dessutom har lönerna på senare år ökat för till exempel sjuksköterskor. Behovet av sköterskor kan tillgodoses Arbetsmarknadsstyrelsen uppskattar att det fortfarande saknas 80 000 personer inom hälso- och sjukvården. Enligt AMS skulle behovet av sjuksköterskor kunna tillgodoses om man fortsatte ökningstakten som förra läsåret med 1 000 nya utbildningsplatser per år. Och antalet platser fortsätter att öka, säger Onni Tegner. – Men vi kommer aldrig upp i så höga siffror som vi hade förra hösten, konkluderar han.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".