Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare tag mot piratkopierare

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 06.00
Skivbolagen kan snart genom ett EU-direktiv räkna med ökat stöd i svensk lag för att bekämpa piratkopieringen av musik. Samtidigt fortsätter problemen med cd-skivorna som bolagen numera säljer med kopieringsskydd.
Robyns senaste skiva är det senaste exemplet på cd som släppts med kopieringsskydd, som i det här fallet innebär att skivan inte alls går att spela på datorn. Hoppas på minskad kopiering Skivbolagen hoppas att det ska minska olovlig kopiering. Men kopieringsskyddet är detsamma som det som kritiserades redan i våras för att det innebar att skivan även krånglar om man vill spela den i till exempel vissa bilstereoapparater. – Ingenting är perfekt från början, jag tror enda sätet att jobba på i den snabba utveckling vi har just nu är learning by doing - att testa sig fram, säger Per Sundin, vd på Sony Music, vars kopieringsskyddade skivor just nu, på grund av tekniskt strul med skyddet, inte går att spela på Sonys egna dvd-spelare. Gemensam symbol på cd-konvoluten Efter Konsumentverkets kritik mot skivbolagens bristande upplysning om hur cd-skivorna numer inte går att använda på samma sätt som förut, har skivbolagen kommit överrens om att marknadsföra en gemensam symbol som ska sättas på alla konvolut så det tydligt framgår vilken utrustning som krävs för att kunna lyssna på musiken. Samtidigt som ett EU-direktiv håller på att ändra den svenska lagen till förmån för upphovsrättsinnehavare som artister och skivbolag. Det ska bli olagligt att kringå de nya kopieringsskydden på dvd-filmer och cd-skivor. Vilket i praktiken innebär att skiv- och filmbolagen får ökat rättsstöd att sätta dit pirat-kopierare, men att det även blir krångligare för pirat-kopierare att göra de kopior för eget bruk som man har rätt till. – Nånstans i allt det här handlar det till syvende å sist om att få en förståelse för att det är fel att kopiera olovligt, säger Per Sundin, vd på skivbolaget Sony Music. Så kopieringsskyddet handlar mycket om opinionsbildning? – Ja, det handlar mycket om opionsbildning också.
Alexander Norén, P3 Folkradion
Hör mer i P3 Folkradion torsdag mellan 12.03 - 13.30
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".