Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få rätt för hårt dömda

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 05.16
Högsta domstolen sänkte i onsdags straffen för tio ungdomar efter EU-toppmötet i Göteborg. De nya domarna gav de åtalade straff på mellan fyra månader och ett år och nio månader. Frågan är vad det här betyder för de personer vars domar från lägre instanser vunnit laga kraft – och där de redan dömts till hårdare straff än vad HD nu ansett vara riktigt.
Dennis Töllberg, professor i rättsvetenskap, beklagar att nådeansökan till regeringen är det enda vägen till att få sänkta straff: – Jag önskar att vi hade ett rättssystem som inte var så prestigefull så att vi kunde sätta oss ned och säga vi får göra om det här, det blir galet ibland och vi får backa och göra om det. Men det sitter väl någon regelfetischist någonstans och åberopar reglerna. Det betyder att om man ska ta dem på allvar, då finns det bara en möjlighet för de här personerna – och det är att regeringen beviljar nåd. Men det är ovanligt att regeringen beviljar nåd. Efter att Högsta domstolens i våras sänkte straffet för den första kravalldömde kom en nådeansökan från en 26-åring från Berlin, som dömts till två års fängelse. Regeringen beslöt dock den 27 juni att inte benåda mannen. För att få resning i Högsta domstolen måste det ha tillkomit nya omständigheter. I början på veckan åtalades en polis för mened under en kravallrättegång, och i detta fall hade den dömde begärt resning. Det är över 40 personer som dömts till fängelse för våldsamt upplopp under eu-toppmötet. Flera av dem har ansökt om prövningstillstånd i Högsta domstolen – men fått avslag. Det var först i våras som HD kom med den första domen, och då kraftigt sänkte straffet för en 20-åring som kastat sten. I dag är alla parter eniga om att det bästa hade varit att Högsta domstolen tidigare gett de lägre instanserna anvisningar om straffvärdet. – Det bästa hade ju varit om man hade fått fram något slags pilotfall som först hade behandlats först i tingsrätten, sedan i hovrätten och sedan i Högsta domstolen, det hade varit det allra bästa, säger Staffan Magnusson, domare i Högsta domstolen.
Anna Jaktén, SR Göteborg, samt Ekots Kristina Hedberg, Nina Odermalm Schei, Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".