Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina styr mot reglerad kapitalism

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 11.37
På fredag inleds det kinesiska kommunistpartiets sextonde partikongress i Peking. Mer än någon gång tidigare under ett möte med den stora skaran delegater märks de väldiga omvälvningarna i Kina. Kapitalismen tränger undan ideologin och kineserna byter urgamla seder mot västerländska ideal, rapporterar vår korrespondent från Peking.
För miljoner och åter miljoner bönder, som har svårt att avyttra det de odlar i det kinesiska inlandet betyder en partikongress år 2002 inte särskilt mycket. För miljontals avskedade arbetare i slocknade statliga stålverk, i nedlagda gruvor betyder heller inte några dagars högtravande ideologisk retorik i Folkets stora sal i Peking, att de arbetslösa får nya jobb. Sextonde kongressen Det kinesiska kommunistpartiet är i dag en stor förvaltande koloss som under de senaste decennierna gradvis styrt Kina mot reglerad kapitalism. Den utvecklingen fortsätter, den utvecklingen har gett Kina en ny och nöjd stor medelklass, som består av ett par hundra miljoner människor. De bor i huvudsak i de stora städerna i det södra och östra kustlandet. Denna utveckling har gett kapitalstarka utländska investerare en ny och blomstrande marknad. Vart femte år samlar det styrande partiet, det enda partiet i Kina mer än 2 000 delegater till kongress. Årets upplaga är den sextonde. Fem procent av Kinas befolkning är partimedlemmar, det innebär mer än 60 miljoner medlemmar. 59-årige Hu Jintao Just nu står den fjärde generationens ledare i begrepp att ta över i Kina. Från Mao till Deng Xiaoping och vidare till det senaste decenniets partichef Jiang Zemin ska stafetten gå vidare. Sannolikt till den 59-årige Hu Jintao. Särskilt mycket yngre ledare har ingen chans att nå partitoppen. Ingen vet med exakt säkerhet hur maktskiftet ska gå till, inga officiella besked har leveretas. Allt bygger på tolkningar. Jiang Zemin lämnar över Samstämmiga uppgifter som bekräftas när jag talar med bedömare här i Peking gör gällande att den 76-årige Jiang Zemin successivt lämnar alla de tre poster han har som Kinas högste ledare. Han är främst partichef, han är också chef för krigsmakten, han är president, en i huvudsak ceremoniell uppgift. Under Jiang Zemins ledning har kommunistpartiets rekryteringsbas vidgats. Numera finns företagare med i partiet och fler ska de bli, detta för att partiet bättre ska spegla det nya kinesiska samhället. På fredagen kommer Jiang Zemin att framföra en sorts verksamhetsberättelse och han kommer också att blicka framåt. Han kommer att lämna över ett sorts politiskt ekonomiskt testamente. Men i den kinesiska nutidshistorien kommer han inte att få samma upphöjda position som revolutionären Mao eller nyorienteringens förgrundsgestalt Deng Xiaoping .
Lars Gunnar Erlandsson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".