Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Soneraordförande förvånad över bråk

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 12.11
Det var av praktiska skäl som Soneras styrelseordförande Tapio Hintikka gick med på att Telia Soneras VD Anders Igel får sitta en kort tid i det svensk-finländska telebolagets styrelse. Detta trots att den finländska regeringen inte ville ha med Igel. Men Hintikka är ändå förvånad över reaktionen från Finlands regering.
”Styrelsens sammansättning kan inte ha kommit som nån överraskning för Finlands regering. Förslaget har ju varit känt i över fyra veckor”, säger Tapio Hintikka, när han från en mobiltelefon i Australien intervjuades i morse i Finlands Radio. Han är därför överraskad av den kraftiga reaktionen från den finländske kommunikationsministern Kimmo Sasi som vill att Igel skall bort eftersom Telia Sonera-avtalet mellan Sverige och Finland förbjuder att operativa chefer som just vd:n Anders Igel sitter med i bolagets styrelse. Bra för kontiniutet med Telia-vd Men Tapio Hintikka, som tillsammans med Telias styrelseordförande Lars Eric Petersson nominerade styrelsemedlemmarna, tycker att det är bra för kontinuiteten i det sammanslagna TeliaSonera om Anders Igel sitter i styrelsen. Åtminstone under den allra första tiden. Vid den ordinarie bolagsstämman i vår skall Igel lämna styrelsen. ”Tumma på reglerna” Därför tycker Hintikka och Petersson att man kan tumma lite på reglerna. Och till skillnad från kommunikationsminister Sasi anser Tapio Hintikka också att han har informerat den finländska regeringen om det här ställningstagandet. Förhandlingar pågår Just nu pågår förhandlingar mellan regeringskanslierna i Finland och Sverige om hur den här konflikten skall lösas. Finlands statsminister Paavo Lipponen sa på torsdagen att han har pratat sin svenske kollega Göran Persson om den här saken och den finländska inställningen är att avtalet som det ser ut skall följas. Om fusionen spricker på grund det, vore det ett alltför högt pris, för Finland har stor nytta av sammanslagningen, säger den blivande styrelseordföranden, i TeliaSonera Tapio Hintikka.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".