Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

TeliaSoneras ordförande försvarar sig

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 13.00
Det var av praktiska skäl som Soneras styrelseordförande Tapio Hintikka gick med på att TeliaSoneras VD Anders Igel får sitta en kort tid i det svensk-finländska telebolagets styrelse. Detta trots att den finländska regeringen inte vill ha med Igel. Men Hintikka är ändå förvånad över reaktionen från Finlands regering:
- Styrelsens sammansättning kan inte ha kommit som nån överraskning för Finlands regering. Förslaget har ju varit känt i över fyra veckor, säger Tapio Hintikka när han från en mobiltelefon i Australien intervjuades i morse i Finlands Radio. Han är därför överraskad av den kraftiga reaktionen från den finske kommunikationsministern Kimmo Sasi som vill att Igel skall bort eftersom TeliaSonera-avtalet mellan Sverige och Finland förbjuder att operativa chefer som just VDn Anders Igel sitter med i bolagets styrelse. Men Tapio Hintikka, som tillsammans med Telias styrelseordförande Lars Eric Petersson nominerade styrelsemedlemmarna, tycker att det är bra för kontinuiteten i det sammanslagna TeliaSonara om Anders Igel sitter i styrelsen. Åtminstone under den allra första tiden. Vid den ordinarie bolagsstämman i vår ska Igel lämna styrelsen. Därför tycker Hintikka och Petersson att man kan tumma lite på reglerna. Och till skillnad från kommunikationsminister Sasi anser Tapio Hintikka också att han har informerat den finländska regeringen om det här ställningtagandet. Just nu pågår förhandlingar mellan regeringskanslierna i Finland och Sverige om hur den här konflikten skall lösas. Finlands statsminister Paavo Lipponen sa i dag att han har pratat med sin svenske kollega Göran Persson om den här saken och den finländska inställningen är att avtalet som det ser ut ska följas. - Om fusionen spricker på grund det, vore det ett alltför högt pris, för Finland har stor nytta av sammanslagningen, säger den blivande styrelseordföranden i TeliaSonera Tapio Hintikka:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".