Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjetjener i Moskva trakasseras

Publicerat fredag 8 november 2002 kl 05.45
Tiotusentals tjetjener lever i skräck sedan gisslandramats för snart två veckor sedan, där tjetjenska terorister tog hundratals teaterbesökare som gisslan. Många tjetjener som inte haft med terroristerna att göra vittnar om att de numera blivit allmänt villebråd. Inte minst från den ryska polisens sida.
Hundratals tjetjener greps i och runtomkring Moskva i samband med gisslandramat. Flera tjetjenska representanter, både i Moskva och andra ryska städer, har klagat bittert över behandlingen av tjetjener på senare tid. Och de ryska myndigheterna med presidenten Putin i spetsen har flera gånger sagt och lovat offentligt att det inte får bli en hetsjakt mot vanliga civila tjetjener som finns i landet. Men frågan är om till exempel de ryska poliserna bryr sig om uppmaningarna uppifrån. Många tjetjener vittnar nu om svåra trakasserier. Folk grips utan grund. Och i de fall där poliserna inte finner några bevis om brott så fortsätter trakasserierna på andra sätt. Tjetjner har uppmnats att säga upp sig från sina jobb. Och en del ryska arbetsgivare som haft tjetjener som anställda har efter hot tvingats säga upp tjetjenerna. Ingen vet i dag hur många tjetjener som drabbats. Många av de som blivit trakkaserade vill inte berätta sin historia offetnligt, rädda för att allt ska bli ännu värre. 53-åriga Maka Schidajeva, som tillsammans med sin familj lever som flykting i Moskva är en av få tjetjener som vågar tala öppet om trakasserierna. För Maka Schidajevas familj började helvetet redan medan gisslandramat pågick. Då kallades hela familjen till den lokala polisstationen för att klargöra att de inte hade något med de tjetjenska terroristerna inne i teaterbyggnaden att göra. Detta hände hundratals tjetjenska familjer. När väl gisslandramat var över, fem dagar senare, slog polisen till mot Makas 31-åriga dotter Aelitas arbetsplats. Maka berättar om hur 15 poliser stormade in på det kafét där dottern arbetade. Polisen hade vetskap om att två tjetjenska kvinnor arbetade där. Poliserna rusade in och förklrade för alla som befann sig där att de tänkte gripa, som man sa, de tjetjenska terroristmedhjälparna. Efter kroppsvisitation på platsen fördes dottern Aelita till den närmaste polisstationen. Sedan följde sju timmars helvete för familjen. Medan dottern uppmanades att erkänna sin skuld genom hot om att poliserna kunde få henne i fängelse för en rad påstådda brott, kontaktade mamman Maka snabbt både ryska medier och den tjetjenske representanten i det ryska parlamentets underhus Duman. Det var ett smart drag. För när telefonerna började ringa från olika håll till polishuset så visste poliserna att man var tvungen att släppa Aelita om man inte hade några bevis. Den skräckslagna Aelita släpptes samma kväll.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".