Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Buffertfonder krävs vid EMU-inträde”

Publicerat fredag 8 november 2002 kl 16.45
Också Riksförsäkringsverket anser att Sverige måste ha buffertfonder för att klara av ett medlemskap i valutasamarbetet EMU – ett krav som LO tidigare ställt. Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg anser att sjukförsäkringen, arbetskadeförsäkringen och pensionssystemet bör placeras i speciella fonder.
– Det kommer ju att ställas ett mycket högre krav på den ekonomiska politiken, säger hon. Risken är att om det är statsbudgeten som ska bära alla krav och variationer, riskerar också socialförsäkringen att bli mer varierad över tid. Och den mår inte så bra av det. I dag kan ju riksbanken genom att höja och sänka räntan antingen sätta fart på eller bromsa ekonomin. Men om Sverige ansluter sig till euron överlåts räntevapnet till den europeiska centralbanken. Riksförsäkringsverket tycker att det behövs buffertfonder för att sjukförsäkring, arbetskadeförsäkring och pensionsystemet. Bufferten ska byggas upp i goda tider och då tas av överskottet på arbetsgivaravgifterna. Pengarna ska sedan användas i dåliga tider när arbetsgivaravgifterna inte kan täcka kostnaderna. Riksförsäkringsverket är inne på samma linje i sitt remissvar till regeringens utredning om Stabiliseringspolitik i valutaunionen som vi, säger LOs chefsekonom Dan Andersson: – Jag tycker sjukförsäkringsfonder kan vara en buffert som gör att medborgarna mer kan lita på välfärdsstaten. Det här måste ju röra sig om oerhörda summor? – Ja, men det krävs att staten varje år har ett tiotal miljarder i överskott som man lägger på hög.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".