Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvicksilver global förorening

Publicerat lördag 9 november 2002 kl 12.39
Kvicksilver i miljön kan innebära ökande risker för människors hälsa och miljö i framtiden. Trots att brytning av kvicksilver har minskat under senare år kommer mer och mer kvicksilver i omlopp. Det visar den första globala kartläggningen, som har gjorts i en diger rapport från FN:s miljöprogram UNEP.
–De olika länderna som deltagit i det här arbetet har kommit fram till att kvicksilver är en globalt spridd förorening, det finns idag spritt över hela jordklotet och även på områden där det inte finns några utsläppskällor, säger John Munthe på IVL, Svenska miljöinstitutet som har deltagit i arbetet. Mycket allvarliga förgiftningar av människor på grund av kvicksilver inträffade under 60- och 70-talen i Japan och Irak. Men man har också sett skador på närmare håll. – Det finns studier som tyder på att befolkningen på Färöarna har en viss påverkan på grund av att de äter fisk och säl och annat som innehåller höga halter av kvicksilver. Neurologiska skador Sjuåriga barn på Färöarna uppvisar i en färsk studie lindrigare neurologiska skador som störningar på minne, uppmärksamhet och språkutveckling. Största källorna för kvicksilverutsläpp är koleldning, avfallsförbrännning och klor-alkaliindustrin. Varje lokalt utsläpp till luften blir snart ett globalt utsläpp. – Kvicksilver är ju ett grundämne och kan därför förstås inte brytas ned. Det som släpps ut i miljön och mobiliseras blir vi inte av med, det är en väldigt långsam process. Det som är utsläppt en gång det sprids över jorden. Mer kvicksilver i omlopp Trots att brytningen av kvicksilver under senare år har minskat från 4000 till 2000 ton per år ökar mängden kvicksilver som är i omlopp. Avvecklingen av kvicksilver i kloralkaliindustrin i USA och Europa frigör mellan 700 och 900 ton kvicksilver på marknaden varje år. En del kvicksilver säljs idag till Latinamerika och Sydostasien för att användas vid guldvaskning. Den här rapporten ska nu presenteras för styrelsen för FN:s miljöprogram i februari nästa år. Därefter ska man ta ställning till vilka åtgärder, som ska vidtas.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".