Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-anspassning av svensk lag får kritik

Publicerat lördag 9 november 2002 kl 16.47
När svensk lag ska anpassas efter EU:s nya bestämmelser om terroristbrott innebär det att fler brott kan bestraffas med livstids fängelse. Men förslaget som just nu bearbetas på Justitiedepartementet får kritik från bland andra Sveriges Advokatsamfund.
– Det är otydligt, definitionen på terrorism är så vid att den lämnar mycket övrig att önska. Eftersom att vara terrorist är förernat med oerhört allvarliga straff och starka påföljder är det ännu viktigare att man inte riskerar att utpekas för något man inte är, säger Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare. Lagändringen är det praktiska efterspelet till att riksdagen tidigare i år bestämde att Sverige skulle säga ja till EU:s nya bestämmelser om terroristbrott.. Den innebär att 18 brott, däribland många som idag ger ganska lindriga straff, ska kunna straffas med livstids fängelse om dom ses som ett verk av terrorister. Stefan Johansson är kansliråd på justitiedepartementet. – De grova gärningarna kan, när man kan styrka att de begåtts med särksilt uppsåt till exempel att injaga skräck i befolkningen och man dessutom finner det utrett att den här gärningen allvarligt kan skada eller en internationell organisation, då ska de här gärningarna vara att anse som terroristbrott. Men dom särskilda villkoren är enligt Advokatssamfundet inte tillräckligt väl utformade. Enligt Anne Ramberg betyder dom att exempelvis sydafrikanska ANC skulle ha kunnat bli klassade som terrorister. – Om man som syfte har att påverka staten eller en organisation och man då vidtar vissa åtgärder och i samband med det sätter skräck i befolkningen då är rätt mycket uppfyllt för att bli betraktad som terrorist. Då kan man fråga sig om demonstranter som kastar stenar eller, det finns situationer där det absolut inte är klart att de skulle omfattas av terroristbegreppet.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".