Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen lovar skattesänkning - om ekonomin tillåter

Publicerat onsdag 27 juni 2007 kl 16.50
Prioriterar låg- och medelinkomsttagare.

Regeringen vill sänka inkomstskatten med mellan nio och elva miljarder från och med årsskiftet. Som mest innebär det en skattesänkning på 250 kronor i månaden. Dessutom sänks marginalskatterna och regeringen hoppas att det ska öka sysselsättningen.

– Vi vill ju sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Det har ju varit ett viktigt vallöfte från alliansens sida. Nu lägger vi ett skatteförslag med tyngdpunkt på dem med låga och normala inkomster. Det gör det mer lönsamt att gå in på arbetsmarknaden. Det är viktigt därför att vi har en högkonjunktur och då är det bra om det är fler som vill delta på arbetsmarknaden, säger finansminister Anders Borg.

– Vår bedömning är att det här kan handla om mellan tio och femton tusen i ökad sysselsättning. Det är en väsentlig förbättring, säger Anders Borg.

Vid årsskiftet sänkte regeringen skatten med knappt 900 kronor för den som tjänar 25 000 i månaden.

Två alternativ
Nu vill regeringen sänka inkomstskatten ännu mer och i dag presenterade Anders Borg två alternativ. I båda fallen så slipper alla betala skatt på inkomster upp till 37 000 kronor. I dag går den gränsen vid 31 000 kronor.

Dessutom sänks marginalskatten upp upp till en årslön på 200 000 i det billigare alternativet och till 280 000 kronor i det dyrare.

I praktiken innebär det att skatten sänks som mest med 180 kronor i det billigare förslaget, och med som mest 250 kronor med det dyrare förslaget.

Om något av förslagen verkligen genomförs beror på den ekonomiska utvecklingen. Dessutom slår Borg fast att större delen av sänkningarna ska betalas på något sätt, men hur vill han inte säga i dag.

”Bra effekt”
Klart är den som tjänar 30 000 i månaden kommer få en större skattesänkning i kronor räknat än den som tjänar 20 000. Men Anders Borg tycker ändå att förslaget har en bra fördelningspolitisk effekt.

– Men vi har inte gjort några marginalskattelättnader nu för dem som tjänar högre belopp, som ingenjörer, läkare och andra tjänstemannagrupper. Det är därför att vi lovade att tyngdpunkten skulle ligga på låg- och medelinkomsttagare, säger Anders Borg.

Centerpartiets ledare, näringsminister Maud Olofsson, tycker att regeringen ska genomföra den större skattesänkning på knappt elva miljarder kronor.

– Vi behöver göra mer för att människor med låga och normala inkomster ska kunna leva på sin egen lön och inte vara beroende av bidrag, säger Maud Olofsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".