Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saddam Hussein sammankallar parlamentet

Publicerat söndag 10 november 2002 kl 16.26
Iraks president Saddam Hussein har kallat samman sitt maktlösa parlament för att diskutera det nya kravet från FN:s säkerhetsråd på att inom en vecka öppna landet för FN:s vapeninspektörer, rapporterar SR:s utsände.
Det irakiska parlamentet spelar mest en symbolisk roll - alla frågor, både av stor och mindre avgörande vikt, avgörs ändå av Saddam Hussein personligen. Men åtgärden att sammankalla församlingen till ett extramöte tyder ändå på att den irakiske ledaren nu vill förbereda sitt folk på att ett irakiskt svar på FN-resolutionen kommer - och att det blir positivt, i världssamfundets ögon. Har sju dagar på sig Irak har sju dagar på sig från då resolutionen antogs i fredags att antingen acceptera eller förkasta den. Irak är hårt pressat från alla håll att acceptera FNs krav. Här i Kairo samlades på måndagen Arabförbundets tjugotvå medlemsländer för att dryfta situationen och väntas komma med en stark rekommendation till Irak att säga ja till FN-resolutionen. Minskad risk att krig bryter ut Arabvärldens ledare har tolkat beslutet i säkerhetsrådet som att krigsrisken nu har avtagit och att krisen kan lösas med fredliga medel. Arabförbundet vill till varje pris avvärja hotet om krig i regionen, som skulle kunna utlösa omfattande protester i arabländerna och i förlängningen innebära ett hot mot dom nuvarande regimerna här. Syrien har också fått tillfälle att på plats här i Kairo förklara varför man - som enda arabland i säkerhetsrådet - valde att rösta för resolutionen. Syriskt föräderi I Irak har det syriska ställningstagandet betraktats som förräderi mot den gemensamma, arabiska saken, men enligt den syriske utrikesministern Farouk al-Sharra fick Syrien på förhand försäkringar från USA och övriga permanenta medlemmar i säkerhetsrådet, att risken för krigshandlingar mot Irak - i och med resolutionen - nu har minskat. Om förhoppningarna här i Kairo verkligen kommer att infrias, återstår att se. Klart är i alla omständigheter att den omfattande diplomatin under de senaste veckorna verkar ha burit frukt.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".