Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svältkatastrof försvåras av hiv

Publicerat måndag 11 november 2002 kl 09.04
Den hotande svältkatastrofen i södra Afrika drabbar människor som redan är ytterst sårbara genom den galopperande hiv-epidemin. Familjeförsörjare har dött och lämnat hundratusentals barn föräldralösa, och många är försvagade av smittan. För 22-åriga Ester och hennes sex småsyskon är livet tufft, rapporterar SR:s Afrikakorrespondent Marianne Kihlberg som träffat de sju föräldralösa syskonen i Zambia som försöker klara sig på egen hand.
– Om vi bara kunde hitta någon som kunde hjälpa oss, säger hon och snurrar sina flätor runt fingrarna. Syskonen sitter på en utrullad bastmatta utanför sitt hus, en rund hydda byggd i lertegel med grästak. De bor i byn Mwandi utanför staden Livingstone i södra Zambia. Byn hör administrativt till stan och därför omfattas inte någon i byn av den hjälpoperation som FN:s livsmedelsprogram driver i Zambia – ingen i byn får någon matranson eller någon annan hjälp. Nöden slår mot redan svaga Hungersnöden i södra Afrika slår mot redan mycket svaga människor. Hiv-smittade går snabbt under om de utsätts för undernäring och enligt FN är nedgången i jordbruksproduktionen till stor del en följd av den omfattande hiv-epidemin. Det är de i arbetsför ålder som drabbas. Syskonens mamma dog för fem år sedan. Pappa hade dött ett par år dessförinnan i aids men det är inget barnen vill tala om, men Norman Phiri som är byäldste och min ledsagare berättar om hur aids skördar liv. Byäldsten har tappat räkningen – Titta där, säger han. De här två småflickorna lever med sin 14-åriga syster. Hon har gått för att leta efter mat. Den här pojken bor hos mig, ja, vi har så många föräldralösa i byn så vi har tappat räkningen. Byn är ytterst fattig. Många hus ligger övergivna och väder och vind äter snabbt upp lertegelhusen. Människor har flyttat upp i bushen för att göra träkol. Det finns inga träd kvar runt byn. Löper stor risk att smittas – Vi går till bushen och köper träkol, berättar Ester, sedan går vi hit och säljer det. Tre av syskonen gör denna dagslånga vandring tre gånger i veckan. 1 000 kwacha per säck är förtjänsten, ungefär 2 kronor, och det är syskonens enda inkomstkälla. Tills nyligen, då Ester började prostituera sig. På en enda natt tjänar hon kanske 50 000 kwacha, säger byäldsten Norman Phiri. Det är långt mer än hon kan skrapa ihop under två månaders handel med träkol, men det är den farligaste av branscher. Hon löper mycket stor risk att smittas av hiv.
Marianne Kihlberg, Mwandi, Zambia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".