Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om nya jobb i Kina

Publicerat måndag 11 november 2002 kl 13.20
I anslutning till det kinesiska kommunistpartiets kongress öppnar kinesiska myndigheter sig mer än normalt. På måndagen gav den kinesiske arbetsmarknadsministern Zhang Zu-oji en ljus bild av Kinas möjligheter att möta ökande arbetslöshet vid en presskonferens i Peking.
Den ljusa bilden står i skarp kontrast till rapporter om svår nöd i spåren av omfattande industrinedläggningar, rapporterar Sveriges Radios korrespondent från Peking. Kommunistpartiet hittar nya jobb Under ledning av kommunistpartiets centralkommitté har hela partiet och andra krafter i samhället samfällt medverkat till att stora framsteg gjorts för att främja sysselsättningen, och för att hitta nya jobb åt dem som förlorat sina arbeten. Det var en av de inledande fraserna när den kinesiske arbetsmarknadsministern Zhang Zu-oji mötte ett stort uppbåd av kinesiska och internationella journalister i Peking på måndagen. Svårt i kinesiska rostbältet Han medgav att frågan om avskedade arbetare har blivit alltmer svårlöst, men de beslut som tagits har varit tillräckliga, sa ministern. Han får knappast medhåll av miljontals kineser i det område som brukar kallas det kinesiska rostbältet, ett kinesiskt Ruhr-område i nordöstra Kina. Utländska besökare granskas extra I dag är det inte lätt att resa till Shenyang för att se hur det ser ut. Före och under det kommunistiska partiets kongress granskas utländska besökare extra noga. De som varit i Shenyang under hösten och tidigare det här året har kunnat rapportera om att mer än sjuttio procent av arbetarna i ett stort distrikt har förlorat jobbet. Oklara varselsiffror Flera tiotals miljoner arbetare har med kort varsel tvingats bort från en gång så stolta industrier i Lia-o-ning-provinsen, för bara några år sedan en högst blomstrande provins med maskinindustrier, stålverk, textil-, kemisk industri, och gummitillverkning. De officiella siffrorna citerades av arbetsmarknadsministern. 26 miljoner arbetare har tvingats bort under de senaste fyra åren, 17 miljoner av dem har fått nya jobb. Men dessa siffror ifrågasätts av internationella analytiker. Nyanställda inte med i facket En av frågorna till den kinesiske ministern handlade om arbetsförhållandena i de nyetablerade, utländskt ägda industrierna, framför allt i kustområdet i södra Kina. Många kinesiska arbetare anställs utan att tillhöra den obligatoriska fackföreningen. Ministern medgav att det finns stora problem inte bara inom företag, som ägs av utländska intressenter utan problem finns också i privata industrier etablerade av kinesiska ägare. Det är en fråga som är av stor vikt att lösa, sa arbetsmarknadsminister Zhang.
LarsGunnar Erlandsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".