Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sent beslut gör att värnpliktiga får vänta

Publicerat måndag 2 juli 2007 kl 12.57

Över 6000 värnpliktiga får vänta på sina order om att rycka in i januari nästa år. Anledningen är att försvaret tidigare beslutat att 600 inskrivningsbeslut ska dras tillbaka.

Pliktverkets generaldirektör Björn Körlof är kritisk.

– Vår uppfattning på pliktverket är ju att det här borde ha skett senast i samband med det sista urvals eller inskrivningstillfället i januari och Försvarsmakten har nu genom att anmäla att man inte kan utbilda de här, anmält det så sent, så att det får väldigt kraftig inverkan på den enskilde och vår bedömning på pliktverket är att lagstiftningen inte riktigt har förutsett en sådan situation, säger han.

Ingen utbildning
Totalt är det 614 värnpliktiga, spridda på olika förband över landet, som inom de närmsta dagarna kommer att få ett besked om att de inte kan få någon utbildning under nästa år.

Ett fyrtiotal av dessa kommer att kunna skrivas om till andra befattningar och vissa kommer att kunna fylla reservplatser eller påbörja sin utbildning 2009 istället. Men majoriteten får ägna sig åt annat än värnplikt.

Skapar problem för 6 000
Det här ställer också till problem för de övriga drygt 6 000 som väntar på en inkallelseorder. För innan de drygt 600 som fått sitt beslut ändrat meddelar ett svar till pliktverket går det inte att skicka ut övriga inkallelseorder.

– De här 6 000 kommer att få göra sin värnplikt, men det är de här 600 som nu försvarsmakten vill reducera inryckningsstyrkan med, som ställer till administrativa bekymmer. Dessutom kommer det mycket sent. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Och så här svarar generallöjtnant Jan Salestrand på pliktverkets kritik.

– Det är inte för sent enligt regelverket, för då finns det tider som när mycket snävare, om vi tittar på pliktlag och annat. Men jag kan helt hålla med om att det är mycket olyckligt. Men mot detta måste vi ställa konsekvensen av att kalla in soldater som inte kommer att få en bra utbildning och det är ett ännu sämre alternativ, säger han.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".