Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljömärkning mot giftiga däck

Publicerat tisdag 12 november 2002 kl 15.59
En sorts olja som används i bildäck är giftig och cancerframkallande. Med miljömärkning av giftfria däck hoppas nu SIS miljömärkning kunna få bort de farliga däcken.
Varje år hamnar ungefär 10 000 ton däckdamm på de svenska vägarna. Mycket av dammet är miljöfarligt eftersom de flesta däck innehåller cancerframkallande så kallade högaromatiska oljor. Men nu har två nya däck som inte innehåller oljan försetts med miljömärket svanen och Karin Carlsson på SIS miljömärkning tror att det kommer fler miljövänliga däck i framtiden. – Det har visat sig förut med svanmärkning, att när konsumenterna verkligen börjar handla och efterfråga det här, så följer flera stora tillverkare efter. – Vårt långsiktiga mål är självklart att få bort de miljöskadliga ämnena. Fem miljoner däck – ungefär – som innehåller högaromatiska oljor, så kallade HA-oljor, förbrukas varje år och varje sådant däck innehåller ungefär en liter sådana oljor. Inger Cederberg på Kemikalieinspektionen har i uppdrag från regeringen att utreda förutsättningarna till ett nationellt förbud mot HA-oljor i bildäck: – När bildäcken rullar mot vägen slits gummipartiklar från däcken. De sprids i vattendrag och kan tas upp av fiskarna. De är svårnedbrytbara, och de byggs upp i näringskedjorna. De är dessutom cancerframkallande. På det sättet är de giftiga. Hur stor är den här boven i miljösammanhang? – Det finns olika beräkningar, men en del säger att det ligger mellan två och tio procent som man direkt kan relatera till däcken. Kanske någonstans kring fem procent. Men många bäckar små gör en stor å. Utvecklingen inom det här området går sakta, och på SIS miljömärkning menar man att tillverkarna är slöa för att det är billigare att tillverka de miljöfarliga däcken. Tillverkarna själva menar att de miljöfarliga däcken är säkrare. Men Karin Carlsson tror att det med hjälp av svanmärkningen kommer att bli stora skillnader på däckmarknaden framöver. – Inom de närmaste två-tre åren tror jag vi kommer att se stora förändringar på marknaden. Utan att säga att det blir noll procent HA-oljor så tror jag att vi kommer att få se stora förändringar på marknaden.
Mikael Funke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".