Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige kan halka efter i forskning

Publicerat onsdag 13 november 2002 kl 11.00
Den medicinska forskningen i Öresundsregionen är i världsklass. Det visar den första kartläggningen av den forskning som bedrivs på båda sidor om Sundet i det som kallas Medicon Valley. Samtidigt visar rapporten att det finns risk för att Sverige halkar efter nu då investeringarna minskar.
– Det man hyser oro för är den sviktande finansieringen av grundforskningen i Sverige. Vi håller på att halka efter, säger Peter Nilsson-Ehle, professor i klinisk kemi vid Lunds Universitet. Nätverk Forskningen på universiteten, de biotekniska företagen och läkemedelsindustrin i regionen har samlats i ett gränsöverskridande nätverk kallat Medicon Valley. 60 procent av de biotekniska företagen och läkemedelsindustrin i Skandinavien finns just i Öresundsregionen. Medicon Valley marknadsförs världen över för den stora koncentrationen av företag och forskare. På båda sidor av Sundet finns 26 universitetssjukhus, 12 universitet, 4 000 forskare och 135 000 studenter. Kartläggningen av regionen visar att några forskningsområden är speciellt starka. Det gäller neuro-, inflammation- och cancerforskning. Medicon Valley utmärker sig speciellt inom ett område. – Inom diabetes, kommer rapporten fram till att vi är absolut världsledande. Väl i klass med de stora amerikanska centra i Boston och i San Fransisco-området. Bron över Öresund har betytt att universiteten och företagen kommit närmare varandra och utbytet stärkts. Men rapporten visar samtidigt att den stora potential som finns i regionen kan utnyttjas bättre. Framför allt krävs att Sverige satsar mer på grundforskning: - Grundforskningen är ju den kittel ur vilken det så småningom kokar fram idéer som kan användas och utvecklas vidare, säger Peter Nilsson-Ehle, professor vid Lunds Universitet.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".