Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Löneökningarna måste minska”

Publicerat onsdag 13 november 2002 kl 16.40
De svenska löneökningarna måste ned oavsett om Sverige går med i valutaunionen EMU eller inte. Det är ekonomer från både arbetsgivarorganisationer och fack överens om.
Gunnar Wetterberg, som är chefsekonom för akademikerförbundet Saco säger att det ekonomerna menar är att löntagarna inte ett vanligt år ska räkna med att få en lika stor höjning som Europagenomsnittet. Tror du inte att det kan verka lite underligt för de fackliga medlemmarna att ni talar för lägre löneökningar? – Vi talar för löneökningar som gör det möjligt att behålla sysselsättningen. Det som är viktigt att förstå är att om jag kräver högre löneökningar för min grupps del än vad landet orkar med, då är det någon annan som får betala min löneökning med sin arbetslöshet, säger Gunnar Wetterberg. Gemensam norm Sedan mitten av 90-talet har den så kallade Europanormen gällt på svensk arbetsmarknad. Den går ut på att de genomsnittliga löneökningarna ska hålla sig på samma nivå som i de viktigaste konkurrentländerna. 3,5 procent har blivit en helig siffra. Men enligt de fem chefsekonomerna från LO, Saco, Landstingsförbundet, Kommunförbundet och Svenskt näringsliv är det dags att skrota den normen, eftersom den snarare har tjänat som ett golv i avtalsförhandlingarna så att den genomsnittliga nivån hamnat över 3,5 procent. Otillräckligt Men det räcker inte för Sverige att komma ner till Europagenomsnittet. Om regeringen gör allvar av planerna på en arbetstidsförkortning, måste löneökningarna ner ytterligare, säger Dan Andersson chefsekonom på LO. – Ska kvinnor får mer, då måste män få mindre, och om man tror att man också ska få rum med snabba arbetstidsförkortningar, då måste man inse att det blir väldigt lite utrymme för reallöneökningar, säger Dan Andersson. Trots att ekonomernas gemensamma rapport heter Lönebildning för euro-aspiranter, måste löneökningarna ner, oavsett om Sverige går med i EMU eller inte, enligt Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. – Hittills har vi kunnat leva med det, därför att kronan ständigt har försvagats, men det är inte en bra strategi, vare sig vi är med i euro-samarbetete eller inte, säger han.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".