Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Inspektörerna har en mycket svår uppgift”

Publicerat torsdag 14 november 2002 kl 16.45
I nästa vecka väntas FN:s vapeninspektörer börja arbeta i Irak igen, efter fyra års bortvaro. Resultatet av de nya inspektörernas arbete avgör om det blir ett nytt krig eller inte. Såväl sök- som analysmetoder har förfinats och utvecklats, men det blir ändå en svår uppgift.
– Jag tror att de största svårigheterna är var man ska leta någonstans, säger den tidigare vapeninspektören Britta Häggström från Umeå. Det är alltså underrättelseinformation som behövs? – Ja, jag tror att det behövs både underrättelseinformation och en vetskap om den infrastruktur som finns i landet, och vad som har hänt efter 1998, säger hon. Men visst har inspektörerna fått bättre utrustning nu jämfört med förra gången? Till exempel satellithjälp. – Ja, satelliterna finns ju där och de kan ju ge en vägledning var man ska leta någonstans. Sedan innebär den träning som inspektörerna har fått att de har en bättre förmåga att upptäcka de detaljer, som skulle kunna avslöja en offensiv verksamhet. Nyckeln är alltså att veta vad det är man ska leta efter? – Ja, så är är det. Och det är i stort sett lika svårt som förra gången? – Ja, jag tror att det i lika svårt som förra gången, säger Britta Häggström. Även om inspektörerna den här gången har bättre satellithjälp och bättre analysmetoder, rätt att plocka ut vittnen ur Irak med hela deras familjer och rätt att förhöra vittnen inne i Irak utan närvaro av irakiska myndighetspersoner, blir det till slut ändå en tolkningsfråga om inspektörerna verkligen har hittat absolut allt. – Man har ju inte en, som man tror, komplett bild av vad som fanns i landet 1998, säger Britta Häggström. Ja, hur lyckosamma var FN:s vapeninspektörer förra gången - lyckades dom till 90 procent eller 95 procent? 100-procentigt komplett var ju bilden inte. Stridsämne Det har hela tiden varit ett stridsämne mellan inspektörerna, som tyckt att de faktiskt gjorde ett bra jobb, och delar av Bush-administrationen, som anser att Saddam Husseins regim till och med fortsatte utveckla massförstörelsevapen under tiden inspektionerna pågick. Nu är det noll-tolerans som gäller, och frågan som avgör om det blir krig eller inte är om det överhuvudtaget går att finna bevis som accepteras av ett USA på krigsstigen. Vem kan någonsin bevisa att 100 procent - verkligen allt - har hittats för exempelvis ett USA som kräver tolkningsföreträde? – Jag tror att inspektörerna har en väldigt svår uppgift framför sig, men jag hoppas att de åtministone ska bli lika framgångsrika som förra gången. Jag kan dock inte tro att de ska kunna övertyga till exempel USA om att de har sett allt. Det kan ju finnas många skäl till att alla länder som är intresserade av tillståndet i Irak inte blir helt övertygade. Hur ska man kunna bevisa att man faktiskt har hittat allt som finns? – Det är det som är den stora knuten. Om man inte vill tro att det är så kan man inte bevisa att det så, säger Britta Häggström, som är expert på biologiska stridsmedel.
Bengt Therner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".