Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp riksdagskritik mot Ams

Publicerat torsdag 14 november 2002 kl 16.19
Riksdagens revisorer riktar skarp kritik mot Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Revisorerna menar att Ams inte har kontroll över hur de anslagna pengarna används. Kritiken handlar också om att Ams inte kan matcha behov och efterfrågan på arbetsmarknaden.
– Ta här i Stockholmsregionen där man då lider tydligen av en akut brist på busschaufförer - jag tror att man gör det på flera ställen i Sverige. Det är ett tufft jobb att vara busschaufför i stadstrafik, det tror jag man kan säga, men kvartal efter kvartal går, att vi då inte kan få fram, utbilda människor som går arbetslösa, som skulle vilja bli busschaufförer, säger revisorernas vice ordförande moderaten Anders G Högmark. – Det är ju ett bra exempel på det här med vad man skulle göra, matcha sökande och utbildning mot varandra så att folk kunde komma i jobb och trafiken kunde flyta säkert litet bättre i Stockholm. Det är många som skulle uppskatta det. Överskott på ekonomer Ett exempel är alltså bristen på busschaufförer, samtidigt som det finns ett enormt överskott på bland annat ekonomer, säger Anders G Högmark. Riksdagens revisorer menar att de som jobbar inom Ams måste få tydligare beskrivet vad som behövs ute på arbetsmarknaden. ”Man stirrar sig blind på siffror” Idag är drygt en miljon människor antingen arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionerade. Den siffran vill ju regeringen få ner ordentligt, men enligt riksdagens revisorer - där även socialdemokrater ingår - stirrar man sig blind på siffror och glömmer människorna. – Man kanske tänker mer då i antal, kvantitet, och mindre i att ”vi ska ha så bra utbildning så att person A, B och C har gått igenom det här då ska det inte dröja många veckor innan man har jobb”, och då skulle man ha följt upp det och sett ”blev det så att person A, B och C fick jobb efter en eller två veckor”, säger Anders G Högmark. ”För många och otydliga mål” Ams förfogar i dagsläget över 60 miljarder kronor, och de pengarna måste användas mer realistiskt i framtiden, säger riksdagens revisorer. Målen är för många och otydliga och leder till att pengar används på ett felaktigt sätt. Det måste förändras, säger Anders G Högmark: - Vi kräver ju då att man klart begränsar och gör målen tydligare, så att de liksom går att följa upp så att man märker vilken effektivitet man jobbar med.
Anna Tibblin Hansson
Överdirektör Lars Sjöström på Ams säger till TT att många av de åtgärder som riksdagens revisorer frågar efter är på gång sedan snart ett år tillbaka. Det handlar om organisatoriska förändringar som ska leda till bättre målstyrning och uppföljning och därigenom bättre resultat, enligt Sjöström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".