Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finland planerar att förbjuda sexköp

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 05.00
Finland planerar att följa Sveriges exempel och införa förbud mot sexköp. Frågan har diskuterats en tid och fått alltmer aktualitet av den ökande kvinnohandeln från de baltiska länderna och Ryssland.
Det ser ut som om Finland kan bli det första landet att följa Sverige och förbjuda sexköp. Justitieminister Johannes Koskinen har beslutat tillsätta en arbetsgrupp som skall komma med ett förslag som skall kunna bli lag om drygt ett år, år 2004. Det svenska förbudet att köpa sex har diskuterats livligt i Finland i år. Finländska mäns sexresor till det närbelägna Tallinn med tusentals prostituerade på omkring 80 bordeller och sexklubbar har pågått länge. Men sen en tid tillbaka har trafficking, handeln med kvinnor och barn, blivit ett alltmer uppmärksammat problem, som skärpt kritiken i Finland mot sexindustrin. På en trafficking-konferens i just Tallinn i maj sa Finlands omsorgsminister Eva Biaudet att om det ankom på henne skulle Finland omedelbart stifta en sexköpslag. Hon har nu fått justitieminister Johannes Koskinen med sig. Det är de positiva erfarenheterna från Sverige som han pekar när man nu förebereder ett finländskt förbud mot sexköp. Annars har just erfarenheterna från Sverige ifrågasatts i den finländska debatten. Att sexköpslagen har minskat gatuprostitutionen har kritikerna accepterat, men de tror samtidigt att sexindustrin helt okontrollerat drivs vidare i det fördolda. Överhuvudtaget går länderna inom EU åt olika håll när det gäller hanteringen av prostitutionen. Till exempel Tyskland och Nederländerna föredrar en väg där prostitutionen mer och mer får status av vilken affärsverksamhet som helst. Frankrike däremot överväger att kriminalisera den prostituerade, medan Sverige istället har kriminaliserat kunden. En väg som nu också Finland ser ut att föredra.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".