Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslösa tjänstemän hittar snabbare nya jobb

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 05.00
Arbetslösheten bland tjänstemännen ökar, men samtidigt visar nya siffror från AMS att majoriteten av de som varslats om uppsägning den senaste tiden snabbt hittat nya jobb.
– Vi får en väldigt tydlig bild av att allt fler som varslas inte blir arbetslösa. Det kan bero på att företagen i mycket högre grad än tidigare övervarslar, varslar i onödan för att skrämmas eller för att man är osäker på vad som ska hända, säger Roger Mörtvik, samhällspolitiske chef på TCO, Tjänstemännens Centralorganisation. Svårt att belägga Den tendens TCO tycker sig se i att alltfler varslas utan att sägas upp är svår att belägga. Det är bara de senaste två kvartalen som varslen granskats. Även om färre varsel ledde till uppsägningar och arbetslöshet under det senast mätta kvartalet än kvartalet innan, är det svårt att dra några långtgående slutsatser av det säger man på AMS arbetsmarknadsstyrelsen, som för statistiken. Att många av de som varslas inte sägs upp kan bero på flera saker, från att företagen varslar för säkerhets skull, till att man hittar andra lösningar än uppsägning, som exempelvis förtida pensionering till att en ökande grupp hittar nya jobb under varseltiden och säger upp sig själva i stället för att bli uppsagda. Stora regionala skillnader De regionala skillnaderna är stora, TCO har ringt runt till länsarbetsnämnderna, säger Roger Mörtvik. – Det går inte att säkerställa en sådan här rundringning, men vi får en bild av att i norrlandslänen och i en del av glesbygdsområdena är det så mycket svårare av naturliga skäl att få alternativa jobb därför att arbetsmarknaden som erbjuds inte är lika bra. Däremot i områden som Stockholm och Mälardalen där det finns en arbetsmarknad i övrigt som kan suga upp dem, där är det mycket lättare att få jobb.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".