Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksåklagaren överklagar snatteridom

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 05.00
När räknas något som snatteri, och när är det stöld? Det vill Riksåklagaren ha klarhet i, eftersom allt fler domstolar runt om i landet dömer till snatteri även då brottsrubriceringen skulle kunna vara stöld.
Det är värdet på det stulna som avgör ifall ett så kallat tillgreppsbrott i butik räknas som stöld eller snatteri. Snatteri räknas det som då det stulnas värde uppgår till 800 kr, straffet är oftast böter. Ett högre värde räknas som stöld och kan ge villkorlig dom och böter eller fängelse. Senaste tiden har flera hovrätter runt om i landet dömt till snatteri trots att det stulnas värde varit över 800 kr. Riksåklagaren har nu överklagat en dom till Högsta domstolen. Hovrätten för Skåne och Blekinge har dömt en man för snatteri där värdet på varorna uppgick till 855 kr, vilket borde anses som stöld menar byråchefen Ebba Sverne-Arvill hos Riksåklagaren. – Det är naturligtvis inte bra eller lämpligt att samma brott, samma gärning bedöms olika beroende på vilken domstol man kommer till. Jag tror 800 kronor, som det står i vårt överklagande, är mycket pengar för många människor. Skulle man då nu i ett slag sänka gränsen, eller sänka straffet vilket det i praktiken blir, för tillgrepp mellan 800-1000 kronor, då ger man ju signaler att man inte tar så allvarligt på ett sådant här brott. Det vore väldigt olyckligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".